- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Na delu kraj „demonokratske“ politike Zapadne imperije — od Kube do Ukrajine /video/

© AP Photo / Ramon EspinosaSenke dece na kubanskoj zastavi tokom proslave pobede Kastra i njegove vojske u Regli na Kubi
Senke dece na kubanskoj zastavi tokom proslave pobede Kastra i njegove vojske u Regli na Kubi - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
Pratite nas
Na primeru Ukrajine jasno se vidi da je imperijalistička politika Zapada koja donosi samo brutalna razaranja i otimanja, na zalasku. Te činjenice posebno su svesni Kubanci koji su pod sankcijama „demonokratskog“ Zapada više od šest decenija.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ovako za Sputnjik aktuelnu situaciju u svetu komentariše Sveto Dobrijević, dobitnik medalje koju dodeljuje predsednik Republike Kube Migel Dijaz Kanel za doprinos razvoju i unapređenju odnosa dveju prijateljskih zemalja, očuvanju tekovina kubanske revolucije i višedecenijski solidarni rad.
Naš sagovornik je i predsednik Društva srpsko-kubanskog prijateljstva koje postoji od 2000. godine, s tim što je zbog raspada Jugoslavije 2010. menjalo ime, a u radu mu svesrdno pomaže i supruga Zorica.
Dobrijević naglašava da su osnivači Društva imali viziju i da su u tim burnim vremenima prepoznali da treba sačuvati duh socijalizma, jer je on na Kubi do dan danas neprekinut. Srbija je, sa druge strane, tokom i nakon tranzicije ušla u kapitalistički period za koji već danas možemo da kažemo da je uništio srednji sloj i doneo nam ne mnogo dobrih stvari.

„Demonokratski“ Zapad već šest decenija sprovodi zločine

Društvo srpsko-kubanskog prijateljstva, kaže njegov predsednik, želi da nastavi kontinuitet kulturne i saradnje na sportskom planu, a posebno se obraća pažnja i na zdravstveni nivo. Želimo da objasnimo i promovišemo kubansku kulturu, školstvo, zdravstvo, uopšte njihov način života.
„Naš zadatak je izražavanje solidarnosti sa kubanskom revolucijom i narodom. Oni su pod teškim pritiskom zbog sankcija, a taj mehanizam koji smo mi preživeli, sada na svojoj koži osećaju i Rusi. Taj ‘demonokratski’ Zapad pribegao je strašnom oružju da kažnjava narode zbog politike. Srbija je bila pod sankcijama pet godina, a Kuba evo već šest decenija. To je možda i najveći zločin 20. veka o kojem svet malo govori, a mi kao Društvo smo poprilično organizovani u okviru evropske solidarnosti“, rekao je on.

SAD ne žele nepokorene u svom dvorištu

Dobrijević smatra da će vreme koje je pred nama doneti pitanje u glavama mladih ljudi — gde nas to vodi aktuelni društveni trenutak? Zbog toga će, dodaje on, morati da se vrate dva koraka unazad i da kroz literaturu pronađu nov put. Objašnjava da Sjedinjene Države na Kubi vode strašan medijski rat i da su prošle godine uspele da animiraju jedan manji broj mladih koji su izveli pobunu protiv sistema ali neuspešnu.
„Uprkos neuspehu, smatram da će se taj pritisak iz Vašingtona nastaviti. Neprijatelji kubanske revolucije neće popustiti, jer im je veoma neprijatno da u svom dvorištu imaju nekog ko je nepokoran 64 godine. Kuba je otpor celom svetu, sa okeanima ljubavi. Kada bi ceo svet voleo sve druge kao što Kubanci vole sve — kud bi nam bio kraj“, rekao je Sveto Dobrijević.

Kubanci ne trpe nametanja, ugledaju se na Vijetnam

Iako se kubansko društvo, objašnjava naš sagovornik, nikada neće odreći socijalističkog poretka, planiraju da u ekonomskom smislu naprave iskorak ka privatizaciji u određenim delatnostima, a pogotovo u turizmu kako bi otvorili veći broj radnih mesta. Ipak, prema njegovoj oceni, u svemu tome oni idu korak po korak, vrlo sporo ali pažljivo.
„Kubanci ne trpe nikakva nametanja, sami žele da odaberu taj put i kreću se ka modelu koji je primenio Vijetnam. Smatram da bi u tome mogli da uspeju, jer kod svojih građana ne planiraju da stvore potrošački mentalitet. Ipak, ne treba smetnuti s uma da se pri svakom svom napredovanju suočavaju sa kontramerama SAD koje su u poslednjih 60 godina odnele na stotine milijardi kubanskoj privredi“, kaže on.

Neraskidivo prijateljstvo dva naroda

Zorica Dobrijević Dabić koja je sekretar Društva srpsko-kubanskog prijateljstva kaže da je nagrada predsednika Kube divan osećaj i za nju lično ali i za Društvo koje je takođe nagrađeno.
„Rečima se ne može opisati kada znate da neko poštuje ono što radite, ali je ipak najvažnije prijateljstvo naša dva naroda. Veoma je ohrabrujući i sve veći broj mladih koji nas podržava i koji će nastaviti da održava i gradi te odnose“.
Društvo broji 732 člana, a svojim imenom i ugledom pomogli su i režiser Emir Kusturica, akademik Jovan Hadži Đokić, profesor Branko Rakić, filozof i bivši košarkaš Ljubodrag Duci Simonović ali i mnogi drugi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala