- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Letonija obustavila železnički tranzit beloruskog vojnog tereta

© Fotolia / MbonaparteLetonska zastava na ulicama Rige
Letonska zastava na ulicama Rige - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
Pratite nas
Letonija je odlučila da obustavi železnički tranzit beloruskog vojnog tereta preko svoje teritorije do morskih luka na Baltiku koje joj pripadaju, jer je sporazum o tome bio usvojen pre stupanja Letonije u Evropsku uniju i NATO, saopšteno je iz letonskog Ministarstva za informisanje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Letonija je od 10. maja suspendovala važenje sporazuma, kojim se dozvoljava direktan železnički prevoz vojnog tereta Belorusije u treće zemlje preko letonskih luka“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako je naglašeno u saopštenju, međuvladin sporazum o prevozu tereta za vojne namene iz Belorusije u treće zemlje železnicom preko letonskih luka, potpisan je u januaru 1994. godine, pre nego što je Letonija pristupila Evropskoj uniji i NATO-u.

Letonija je pristupila Evropskoj uniji 1. maja 2004. godine, a 29. marta 2004. godine postala je članica NATO-a. Imajući to u vidu, Letonija je pravnim normama povezana s ovim međunarodnim organizacijama i sporazum sa Belorusijom se ne odnosi na te norme, ističe se u saopštenju.

Prema saopštenju, Letonija, generalno, revidira bilateralne odnose sa Rusijom i Belorusijom“ zbog situacije u Ukrajini.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Letonski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
RUSIJA
Letonija: Na granici sa Rusijom i Belorusijom počele vojne vežbe
Marš bivših letonskih legionara SS divizije u Rigi  - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
SVET
U slavu nacizma: Kako je u Letoniji Dan pobede proglašen Danom smrti?
Spomenik Oslobodiocima u Rigi - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
RUSIJA
U Letoniji odobreno rušenje spomenika sovjetskim vojnicima, oslobodiocima Rige
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala