- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Letoniji odobreno rušenje spomenika sovjetskim vojnicima, oslobodiocima Rige

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaSpomenik Oslobodiocima u Rigi
Spomenik Oslobodiocima u Rigi - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Pratite nas
Skupština grada Riga izglasala je na današnjoj sednici da se ukloni spomenik sovjetskim vojnicima, oslobodiocima Letonije. Odluku je podržalo 38 poslanika, protiv je bilo sedam.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako je precizirano u dokumentu, objavljenom na sajtu skupštine, „Agenciji za spomenike“ grada Riga naloženo je da obavi „sve pripremne radove i obezbedi demontažu objekta.“
Nakon toga su stanovnici Rige izašli na protest protiv rušenja spomenika Oslobodiocima grada. Policija je uhapsila četiri osobe zbog održavanja nedozvoljenog protesta, dve zbog nošenja Georgijevskih lenti, a jednu zbog sitnog prekršaja. Među privedenim je i poslanica Evropskog parlamenta i liderka stranke „Ruski savez Letonije“ Tatjana Ždanok.
Uoči Dana pobede u Letoniji je pokrenuta snažna antiruska kampanja, ali uprkos tome na spomenik Oslobodiocima Rige 9. maja položeno je mnogo cveća. Sledećeg jutra gradske vlasti su odlučile da uklone cveće, ali građani su ga ponovo doneli i zapalili su sveće.
Nakon toga je parlament Letonije usvojio zakon kojim se suspenduje član letonsko-ruskog sporazuma o zaštiti spomenika sovjetskim vojnicima u zemlji. Zbog toga je ruska ambasada u Rigi uputila protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Letonije u kojoj je izrazila svoje ogorčenje zbog postupka.
Letonska zastava na ulicama Rige - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
RUSIJA
„Izdajnički potez“: Rusija uputila protest Letoniji zbog odluke o sovjetskim spomenicima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala