- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Izdajnički potez“: Rusija uputila protest Letoniji zbog odluke o sovjetskim spomenicima

© Fotolia / MbonaparteLetonska zastava na ulicama Rige
Letonska zastava na ulicama Rige - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
Ruska ambasada u Rigi uputila je protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Letonije zbog odluke Sejma (skupštine) da raskine sporazum o očuvanju spomen-obeležja, saopštila je ruska diplomatska misija.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ambasada je već uputila notu Ministarstvu spoljnih poslova Letonije, izražavajući odlučan protest zbog nezakonitih postupaka Sejma“, navodi se u saopštenju ruske ambasade na Telegramu.

Ruska strana je ogorčena zbog odluke skupštine Letonije da jednostrano suspenduje član 13. rusko-letonskog međuvladinog sporazuma od 30. aprila 1994. godine, koji nalaže letonskoj strani da se brine o očuvanju memorijalnih objekata.

„Taj izdajnički, neopravdani korak nema nikakve moralne ni pravne osnove i predstavlja grubo kršenje opštepriznatih principa i normi međunarodnog prava, uključujući i odredbe pomenutog sporazuma“, ističe se u saopštenju ruske ambasade.

Parlament Letonije ranije je usvojio zakon prema kome se suspenduje član letonsko-ruskog sporazuma o zaštiti spomenika sovjetskim vojnicima u zemlji, što će omogućiti da se demontira spomenik Oslobodiocima Rige.
Kako je saopšteno, policija je blokirala pristup spomeniku Oslobodiocima Rige koji se nalazi u letonskoj prestonici. Dan ranije su gradske službe traktorom uklonile cveće koje je položeno na spomenik 9. maja na Dan pobede. Kasnije su građani ponovo počeli da donose cveće kod spomenika.
Spomenik Oslobodiocima Rige u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
SVET
Letonski parlament dozvolio rušenje spomenika Oslobodiocima Rige
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala