- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Letonski parlament dozvolio rušenje spomenika Oslobodiocima Rige

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaSpomenik Oslobodiocima Rige u Letoniji
Spomenik Oslobodiocima Rige u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
Letonski parlament dozvolio je da se poruši spomenik Oslobodiocima Rige, javio je portal „Baltnjuz“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Poslanici su po hitnom postupku odobrili predlog zakona kojim se ukida član letonsko-ruskog sporazuma o očuvanju memorijalnih objekata“, navodi se u saopštenju.
Kako prenosi portal pozivajući se na sajt parlamenta Letonije, poslanici su podržali suspenziju člana 13. sporazuma sa Rusijom iz 1994. godine, čime će se stvoriti pravna osnova za demontažu spomenika vojnicima-oslobodiocima u parku Rige. Za izmene je glasalo 70 parlamentaraca, protiv je bilo 18, a uzdržanih nije bilo.
Ovu odluku prokomentarisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova koja je na svom Telegramu napisala: „Povampirili se!“
Pred Dan pobede u Letoniji je pokrenuta moćna antiruska kampanja koja je dovela do kontraefekta. Do spomenika je 9. maja došao ogroman broj ljudi sa cvećem.
Zbog toga su vlasti zatvorile pristup spomeniku i traktorom uklonile položeno cveće.
Međutim, već sledećeg dana, nakon što su se snimci uklanjanja cveća proširili društvenim mrežama, do spomenika je došlo još više stanovnika Rige, koji su doneli cveće i zapalili sveće.
Kako je izjavio ruski ambasador Mihail Vanjin, letonske vlasti su se „uplašile razmera podrške, razmera zahvalnosti stanovnika Rige vojnicima-oslobodiocima“.
Cveće na spomeniku Oslobodiocima u Rigi položeno na Dan pobede - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
SVET
Vlasti Rige uklonile cveće sa spomenika Oslobodiocima položeno na Dan pobede /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala