- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken: NATO će u novom konceptu utvrditi obuzdavanje od „svake agresije“ Rusije

© AP Photo / Kevin LamarqueAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
Pratite nas
Severnoatlantska alijansa (NATO) će u svom novom strateškom konceptu utvrditi odredbu o potrebi obuzdavanja „svake agresije“ od strane Rusije, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za novinare u Berlinu posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja-članica NATO-a.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Stožer NATO-a, stožer strateškog koncepta je shvatanje odbrane i obuzdavanja. To je i dovelo do stvaranja Alijanse. I to se odnosi i na obuzdavanje svake agresije Rusije, na zaštitu od nje. Mogu sa sigurnošću da kažem da to će se u potpunosti odraziti u (novom) strateškom konceptu“, istakao je Blinken.

Planirano je da novi strateški koncept NATO-a bude odobren krajem juna na narednom samitu bloka u glavnom gradu Španije.

O pomoći Ukrajini i antiruskim sankcijama

Blinken je dodao da su sve zemlje-članice Severnoatlantske alijanse posvećene održavanju antiruskih sankcija onoliko dugo koliko je potrebno.
„Svaka članica Alijanse želi da okonča ovaj rat što je pre moguće. Ali takođe smo odlučni da nastavimo da pružamo pomoć Ukrajini u oblasti bezbednosti, održavajući sankcije, kontrolu izvoza i diplomatski pritisak na Rusiju onoliko koliko bude potrebno“, rekao je Blinken, govoreći o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini.
On je dodao da SAD planiraju da uskoro obnove rad ambasade u Kijevu.
„Ponovo ćemo otvoriti našu ambasadu u Kijevu. Preduzimamo sve neophodne mere predostrožnosti, ali posao je u toku. Vrlo brzo ćemo nastaviti sa radom“, rekao je on.

O stupanju Švedske i Finske u NATO-u

Komentarišući ulazak Švedske i Finske u NATO, Blinken je rekao da veruje u mogućnost konsenzusa o njihovom ulasku u Alijansu.
„Što se tiče Švedske i Finske, to je proces. NATO je mesto gde je uobičajeno da se razgovara o problemima kada se pojave... Što se tiče nesuglasica između Turske, Finske i Švedske, trenutno su u toku razgovori... Verujem da ćemo na kraju imati konsenzus“, ocenio je američki diplomata.
Ranije su turske vlasti saopštile da i dalje negativno gledaju na izglede ulaska Švedske i Finske u Severnoatlantsku alijansu. Ovakav stav uzrokovan je stavom ove dve skandinavske zemlje o Kurdima.
Ranije je finska vlada zvanično saopštila da je zemlja odlučila da stupi u NATO. Finski parlament odlučivaće o ovome u ponedeljak 16. maja, dok će se glasanje, verovatno, održati u utorak 17. maja. Kako je prethodno saopštio ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto, ta zemlja će, najverovatnije u sredu, predati zahtev za primanje u članstvo u sedište NATO-a u Briselu.
Podsetimo, Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala