- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„To nema nigde“: Ministarka privrede se oglasila o radnicima „Fijata“ u Kragujevcu

© AP Photo / Darko VojinovicFabrika "Fijat" u Kragujevcu
Fabrika Fijat u Kragujevcu - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
Pratite nas
Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je da država nije znala za planove „Stelantisa“, kad je reč o radnicima „Fijata“ u Kragujevcu i da će gledati da nađe najbolji mogući način za zaposlene koji ne budu hteli da prihvate nijednu ponudu „Stelantisa“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Atanaskovićeva je rekla da je na menadžmentu kompanije „Stelantis“ bilo da odluči šta će sa radnicima „Fijata“ dok budu menjali mašine i sređivali hale za početak proizvodnje novog, električnog automobila, što je predviđeno za sredinu 2024. godine.
„Mi nismo znali šta je njima na umu. Gledaćemo da nađemo najbolji mogući način za ljude koji ne budu hteli da prihvate nijednu soluciju“, rekla je ministarka za današnju „Politiku“ precizirajući da će zajedno s Ministarstvom za rad pokušati da izađu u susret tim radnicima.
U ugovoru o podsticajima kojim se Srbija obavezala da subvencioniše proizvodnju električnog automobila u Kragujevcu sa 48 miliona evra, nije navedeno šta će 2.000 zaposlenih raditi dve godine dok se fabrika bude pripremala za prelazak na proizvodnju novog modela, navodi „Politika“.
„Stelantis“ je radnicima „Fijata“ ponudio da za to vreme rade u inostranstvu, odnosno da pređu u jednu od četiri fabrike u Italiji, Nemačkoj, Poljskoj i Slovačkoj ili da dobrovoljno napuste firmu uz otpremninu.
Upitana da li postoji mogućnost da radnici ostanu u Srbiji na plaćenom odsustvu i da dobijaju 65 odsto zarade, a da ne rade dok čekaju da počne proizvodnja novog modela, ministarka je odgovorila odrično.
„Da dobijaju novac, da sede i da ništa ne rade, to sigurno nema nigde. Naš mentalitet mora malo da se menja, navikli smo da živimo u drugom svetu. Država nikog nije ostavila na ulici. Uradićemo najbolje za radnike“, rekla je ona.
Prema njenim rečima, radnici godišnje u Poljskoj i Slovačkoj mogu da zarade po 20.000 evra, u Nemačkoj od 27.000 do 29.000, a u Italiji 23.000, dok im je godišnja zarada u Srbiji oko 8.000 evra.
„U svakom slučaju, fabrika će raditi, nema govora da neće. Sve je stvar tehničke prirode, a mislim da je veliki pomak za Srbiju da uđe u posao proizvodnje električnih automobila. Uspeh je da novi model dođe ovde i to je dobro i za Kragujevac i za Srbiju“, istakla je Atanaskovićeva, preneo je Tanjug.
EKONOMIJA
Završen protest u Kragujevcu, radnici „Fijata“ u ponedeljak u Vladi /foto/
Fabrika Fijat u Kragujevcu  - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
EKONOMIJA
Odlazak radnika u Slovačku — šta se dešava sa kragujevačkim „Fijatom“
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa rukovodstvom kompanije „Stelantis“  - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
SRBIJA
U Kragujevcu počinje proizvodnja električnog automobila; Vučić: Nova era u investicijama u Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala