- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Poslednji pozdrav: Sahranjen legendarni Ivica Osim

© AFP 2023 / DIBYANGSHU SARKARIvica Osim
Ivica Osim - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
Pratite nas
Legendarni jugoslovenski fudbaler i trener, Ivica Osim, sahranjen je danas na Gradskom groblju Bare u Sarajevu. Na poslednjem ispraćaju jednog od najvećih fudbalskih stručnjaka sa ovih prostora prisustvovale su hiljade ljudi. Prethodno je održana komemorativna sednica u prostorijama „Narodnog pozorišta“ u Sarajevu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Osim je rođen je u Sarajevu 1941. godine, a karijeru je počeo u Željezničaru. Na Grbavici se zadržao nezaboravnih 11 sezona, tokom kojih je zabeležio 250 nastupa, uz postignutih 75 golova.
Igračka karijera ga je odvela dalje u Francusku, gde je igrao za Strazbur, Sedan i Valensijen. U dresu reprezentacije Jugoslavije odigrao 16 mečeva, a bio je i najvažniji igrač u osvajanju 2. mesta na EP 1968. godine.
Vodio je kao trener Želju, Partizan, Šturm, Panatinaikos, Džef junajted u Japanu i reprezentacije Jugoslavije i Japana. Preminuo je iznenada 1. maja, u austrijskom gradu Grac gde je poslednjie godine života proveo u krugu porodice.
Plave je na odveo na Svetsko prvenstvo 1990. godine u Italiji gde je Jugoslavija ispala u četvrtfinalu nakon penala od Argentine predvođene Dijegom Armandom Maradonom.
Brojne poznate ličnosti okupile su se u Narodnom pozorištu u Sarajevu kako bi poslale poslednji pozdrav fudbalskoj legendi.
U Sarajevo su stigli selektor Srbije Dragan Stojković, Safet Sušić, Vladimir Petković, Dušan Bajević, Srećko Katanec, Refik Šabanadžović, Radmilo Mihajlović, Blaž Slišković, Muhamed Konjić, Faruk Hadžibegić, Tomislav Ivković, Nijaz Merdanović, Mirsad Fazlagić, Husref Musemić, Mišo Smajlović, Savo Milošević...
Mehmed Baždarević, bivši selektor BiH i legenda Željezničara i Jugoslavije održala je emotivan govor.
„Dragi Šefe, imam veliku tremu jer je ovo moj prvi govor sa čovekom s kojim sam živeo 40 godina. On je obeležio živote moje generacije, Želju, ovaj grad i ove prostore i sve sredine gde je radio. Bio je trener, otac, učitelj, da od nas pravi fudbalere i dobre ljude. Znao je da pobeđuje i da gubi sa dostojanstvom. Imao je klasu, bio je vizionar ispred svog vremena. Znao je da voli, najviše svoju Asimu, porodicu, svoje igrače, voleo je život, druženja, akšamluke. Na kraju mi je govorio da žali i da smo mogli više sa Željom i reprezentacijom Jugoslavije. Hvala vam svima što ste došli da ga zajedno ispratimo na večni počinak. Šef bi bio ponosan na sve vas. Nedostajaćeš nam svima", rekao je Baždarević.
Filip Kostić - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
SPORT
Nemci su opsednuti fudbalom – potvrda stiže iz Frankfurta
 Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
SPORT
Piksi je u Sarajevu otkrio kako će se Beograd odužiti Osimu
Vinisijus junior na utakmici Real Madrid – Pari Sen Žermen - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
SPORT
Real „zaključava“ Brazilca – može da ide, ali za milijardu evra!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala