- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zašto Tirana nije usvojila rezoluciju o Srebrenici

© AP Photo / Darko VojinovicSrebrenica - ilustracija
Srebrenica - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Pratite nas
Odbijanje albanskog parlamenta da razmatra rezoluciju o Srebrenici posledica je unutarpolitičkih sukoba a ne neki gest naklonosti prema Srbiji, kaže za Sputnjik politikolog Dejan Vuk Stanković.
Parlament Albanije odbio je da održi sednicu na kojoj je trebalo da se raspravljalo o rezoluciji o „priznanju genocida u Srebrenici“, koju je predložio Sali Beriša, bivši premijer i predsednik Albaniji, inače lider opozicione Demokratske stranke Albanije.

Unutarpolitički sukob Rame i Beriše

Aktuelni premijer Edi Rama se povodom ovoga oglasio i rekao da je u pitanju „niska igra osobe koju Amerika smatra korumpiranim rušiocem demokratije, u svetu poznatog i kao rušilac embarga Slobodanu Miloševiću“.
Doktor političkih nauka Dejan Vuk Stanković smatra da je u pitanju unutarpolitički sukob i zato, kaže, na ovo ne bi trebalo da gledamo kao na neki gest naklonjen Srbiji.
„Iskreno govoreći, sumnjam da je ovo na bilo koji način povezano sa održavanjem dobih odnosa sa Srbijom, u kontekstu neprihvatanja nekih inicijativa koje su podržane i politički sponzorisane od strane Zapada. Ne verujem da se oni nešto opiru Zapadu i da imaju senzibilitet za Srbiju i zločin u Srebrenici,“ kaže Stanković.

Pokušaj Beriše da se dodvori Americi

Naš sagovornik ne negira da je motivacija da se uopšte pokrene pitanje ovakve rezolucije nešto što je vezano za talas dešavanja u Ukrajini.
„Moguće je da je sve ovo na tom talasu i teško da bih mogao da dam neku drugačiju dimenziju.Činjenica je da oni ne mogu da budu nešto drugačije zainteresovani za sve ove teme bez toga da se se ne uključi u igru neki širi kontekst jer su oni prosto vrlo hermetična politička zajednica što treba imati u vidu,“ navodi Stanković.
U svakom slučaju, zaključuje naš sagovornik, bilo šta da je razlog za to što rezolucija nije prošla to je dobro za Srbiju.
Edi Rama gricka nokte - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
REGION
Rama se oglasio o rezoluciji o "priznanju genocida u Srebrenici"
Ben Andoni, novinar „JAVA njus“ iz Tirane, podseća da Amerika ne gleda povoljno na Berišu i njegov politički rad.
„Beriša je „persona non grata“ u Americi i neko ko koristi svaki trenutak da unese nemir i problem u albanskom parlamentu “, kaže Andoni.

Beriša kršio embargo

Glavni problem zašto rezolucija nije mogla da prođe, tvrdi ovaj novinar, jeste to što Beriša nije kompetentna osoba da je predloži.
„U vreme rata u Jugoslaviji kada su protiv te zemlje bile na snazi sankcije on je Srbe snabdevao gorivom,“ dodaje on.
Na tu činjenicu je podsetio, kako prenosi albanski portal „Balkanveb“, i predsednik poslaničke grupe Socijalističke partije Taulant Bala, koji je za Berišu rekao da je jedan od onih koji snosi direktnu odgovornost za tu, kako tvrdi, sramotu Albanije.
Grb Albanije u Tirani - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
REGION
Albanski parlament odbacio rezoluciju o "Priznanju genocida u Srebrenici"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala