- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nikle biljke u zemlji sa Meseca /foto/

© AP Photo / Tyler Jones/UF/IFASBiljke izrasle u zemlji sa Meseca
Biljke izrasle u zemlji sa Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Pratite nas
Naučnici su prvi put uzgojili biljke u zemlji sa Meseca, odnosno uzorcima tla prikupljenim tokom misija NASA-e 1969. i 1972. godine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

To je pošlo za rukom geolozima sa Univerziteta Floride koji su objavili da su posadili seme malog cvetnog korova, Arabidopsis thaliana, u 12 malih posuda. U pitanju je vrsta korova koja često raste duž puta, u pukotinama zidova, pa čak i garažama.
U svakoj posudi se nalazio gram mesečeve zemlje, čiji je tačniji naziv lunarni regolit koji se sa svojim oštrim česticama i nedostatkom organskog materijala uveliko razlikuje od zemaljskog tla, pa se nije znalo hoće li seme da proklija.
© AP Photo / Tyler Jones/UF/IFASBiljke izrasle u zemlji sa Meseca
Biljke izrasle u zemlji sa Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Biljke izrasle u zemlji sa Meseca
„Kad smo prvi put videli obilje zelenih klica u svim uzorcima, ostali smo bez daha“, rekla je profesor hortikulture En-Lisa Pol, direktor Interdisciplinarnog centra za biotehnološka istraživanja Univerziteta na Floridi i jedan od autora studije objavljene u časopisu „Communications Biology“.
Ona je ukazala na važnost činjenice da biljke mogu da rastu u lunarnom regolitu, dodajući da se time otvaraju vrata budućem istraživanju korišćenjem resursa na Mesecu i verovatno Marsu.
Svako seme je proklijalo i spolja nije bilo razlika u ranim fazama rasta između onih posejanih u regolitu — koji se uglavnom sastoji od zdrobljenih bazaltnih stena — i semena posejanog radi upoređivanja u vulkanskom pepelu sa Zemlje sa sličnim mineralnim sastavom i veličinom čestica.
Seme posađeno u regolitu imalo je slabije rezultate, ali je sama činjenica da su biljke uopšte nikle i rasle bila izvanredna.
„Videti kako biljke rastu je uspeh jer govori da možemo da idemo na Mesec i uzgajamo hranu, prečišćavamo vazduh i recikliramo vodu koristeći biljke na način na koji ih koristimo ovde na Zemlji. To je takođe otkriće jer pokazuje da zemaljski život nije ograničen na Zemlju“, naveo je jedan od autora studija Rob Ferl.
NASA je stavila na raspolaganje 12 grama, odnosno samo nekoliko čajnih kašičica regolita prikupljenog tokom misija „Apolo 11“, „Apolo 12“ i „Apolo 17“. Naučnici su posadili tri ili četiri semenke u desetak posuda navlaženih hranjivim rastvorom, a zatim ih stavili u laboratoriju na oko 23 stepena Celzijusa pod LED svetla koja daju ružičastu nijansu, prenela je Hina.
Seme je niknulo u roku od tri dana, a posle jedne nedelje rasta, naučnici su ostavili samo jednu biljku koja je ostavljena da raste do 20 dana starosti. Potom su ubrani listovi kako bi se procenila aktivnost gena.
Rezanci sa insektima - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Hrana budućnosti“: Proteini od insekata umesto mesa
šafran - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Na Fruškoj Gori raste jedna od najskupljih biljaka od koje se pravi skupoceni začin
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala