- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: Ukrajinski nacionalisti postavili oružje po školama i prisilno drže civile u podrumima

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska vojska u Donbasu
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Pratite nas
Ukrajinske oružane formacije opremile su vatrene položaje u školama i fiskulturnim salama u Harkovu, razmestile su teško naoružanje u školama u raznim gradovima DNR, a stanovnike prisilno drže u podrumima, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Stanare obližnjih kuća prisilno drže u podrumima pod izgovorom da se navodno osigurava njihova bezbednost“, precizirao je on na brifingu, dodajući da je ukrajinska vojska rasporedila teško naoružanje u školama u Harkovu, Kramatorsku i Dobropolju, uključujući artiljeriju i višecevne bacače raketa.
Kako je rekao, Oružane snage Ukrajine postavile su uporište u zgradi psihijatrijske bolnice u gradu Putivlju, u dvorištu su razmestile teško naoružanje, a osoblje i pacijente bolnice nasilno drže u podrumu.
„Nacionalisti su u Severodonjecku u LNR na gornjim spratovima stambenih zgrada opremili vatrene položaje, a stanovnike prisilno drže u njihovim stanovima“, naveo je general-major.
Mizincev je podsetio da ruske jedinice napadaju samo na vojne ciljeve.
Odgovornost za smrt civila koje prisilno drži ukrajinska vojska i militanti bataljona teritorijalne odbrane na teritoriji civilnih infrastrukturnih objekata, koje su militanti 'pretvorili' u uporišta i vatrene položaje, snosi isključivo kriminalne ukrajinske vlasti“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, Rusija je bez učešća kijevskih vlasti za dan evakuisala skoro 23 hiljade ljudi iz opasnih regiona Ukrajine, Donjecke i Luganske Narodne Republike.
Evakuisano je 22.985 ljudi, među kojima 3.231 dete, precizirao je Mizincev. On je naveo da je od početka specijalne vojne operacije već evakuisano više od 1,26 miliona ljudi, od čega je gotovo 220 hiljada dece.
„Danas se izvodi sedam humanitarnih akcija u DNR i LNR, Harkovskoj i Zaporoškoj oblasti, tokom kojih stanovništvo dobija 552,4 tone osnovnih potrepština i namirnica“, saopštio je general-major.
Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u cilju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine i zaštite građana Donbasa.
Ruska vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
RUSIJA
Ruska vojska: Uništena tri štaba za teritorijalnu odbranu ukrajinske vojske i 300 ekstremista
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala