- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Borelj: Planiramo još 500 miliona evra pomoći za Kijev, G7 o naftnom embargu protiv Rusije

© AP Photo / Aris OikonomouŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj  - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
Pratite nas
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da će se na sastanku šefova diplomatija zemalja G7 razmotriti naftni embargo protiv Rusije, uz očekivanje da će rešenje biti pronađeno.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Jačaćemo pritisak na Rusiju ekonomskim sankcijama, nastavićemo da radimo na međunarodnoj izolaciji Rusije i suprotstavićemo se dezinformacijama. Takođe ćemo i sačuvati jedinstvo u podršci Ukrajini. U ponedeljak će šefovi diplomatija razmotriti naftni embargo. Predstaviću nove političke smernice za postizanje sporazuma. Siguran sam da ćemo postići dogovor. On nam je potreban s obzirom da se moramo osloboditi zavisnosti od ruske nafte“, rekao je on.
Šef diplomatije Evropske unije, koji boravi u Nemačkoj radi učešća na sastanku G7, kaže da Brisel ima plan da izdvoji dodatnih 500 miliona evra za vojnu pomoć Ukrajini, tako da će ukupan iznos pomoći biti dve milijarde evra.
Ministarka inostranih poslova Velike Britanije Liz Tras je izjavila da zemlje G7 moraju da sačuvaju pritisak na Rusiju novim isporukama oružja Ukrajini i još jačim sankcijama.
„Veoma je važno da se trenutno sačuva pritisak na Vladimira Putina isporukama oružja Ukrajini i jačanjem sankcija. Jedinstvo G7 je bilo kritički važno u ovoj krizi za zaštitu sloboda i demokratije. I mi ćemo u tom cilju nastaviti da zajedno radimo“, rekla je Tras.
Sastanak šefova diplomatija zemalja G7 će biti održan 16. maja u Nemačkoj.
Ranije je Savet Evropske Unije odobrio budžet u vrednosti od 1,5 milijardi evra za vojnu pomoć zemljama-članicama EU, uključujući i naoružanje za Ukrajinu. Šef inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov naveo je da će bilo koji teret koji sadrži oružje za Ukrajinu biti zakonski cilj za Rusiju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da zapadno naoružavanje Ukrajine ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativni efekat.
Dokle će Evropa da „puca sebi u glavu“ jedno je od pitanja na koja u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ odgovara Ljubinka Milinčić:
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
G7: Napredak u oslobađanju od ruskih energenata moguć do kraja godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala