- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

G7: Napredak u oslobađanju od ruskih energenata moguć do kraja godine

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGasovod "Gazela" kojim se ruski gas isporučuje u EU
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Pratite nas
Aktuelna kriza na energetskom tržištu pokazuje potrebu i mogućnost smanjenja zavisnosti Evropske unije od ruskih energenata, a napredak u toj oblasti je moguć do kraja godine, navodi se u zajedničkom saopštenju ministara energetike zemalja „Velike sedmorke“ (G7).
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Smanjenje zavisnosti od prirodnog gasa iz Rusije u Evropskoj uniji je posebno hitno. Pozdravljamo blagovremeni plan od 10 tačaka koji je predstavila Međunarodna agencija za energetiku. Napominjemo da je Evropska komisija objavila svoj REPowerEU plan, koji predviđa postepeno smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva iz Rusije najkasnije do 2030. godine“, navedeno je u saopštenju.
Ministri G7 su konstatovali da trenutna kriza ističe stvarnu potrebu i priliku za Evropu da smanji zavisnost od Rusije diverzifikacijom snabdevanja gasom, ubrzanim razvijanjem tehnologija za proizvodnju zelene energije i poboljšanjem energetske efikasnosti, uz procenu da je napredak u tim domenima moguć već do kraja ove godine.
Ministri su takođe osudili vojne akcije u blizini ukrajinskih nuklearnih elektrana i pozvali Rusiju da obezbedi ukrajinskoj vladi punu kontrolu nad njima.
Ministri energetike zemalja G7 pozvali su, takođe, zemlje izvoznice nafte i gasa da se ponašaju „odgovorno" i da istraže mogućnost povećanja snabdevanja na međunarodnom tržištu.
Ministarstvo ekonomije Nemačke je nakon onlajn sastanka resornih ministara G7 saopštilo i da je ukrajinski ministar energetike German Galušenko izvestio kolege iz „Velike sedmorke“ (Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija, SAD, Kanada, Japan) da se vidno pogoršalo električno i gasno snabdevanje zemlje.
Ministri će oceniti napredak u održavanju stabilnosti energetskog tržišta na sastanku u Berlinu od 25. do 27. maja, ali će se, ako bude potrebno, sastati i pre tog datuma.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Putin otkrio zašto rastu cene energenata na Zapadu - Rusija nema ništa s tim
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala