- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin otkrio zašto rastu cene energenata na Zapadu - Rusija nema ništa s tim

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su obustavile uvoz ruskih energenata i pokušavaju da Rusiju okrive za rast cena, ali Rusija s tim nema ništa. Cene energenata na Zapadu rastu zbog sopstvene računice zapadnih zemalja, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Isporuke ruske nafte na američko tržište nisu bile veće od tri odsto. To je zanemarljivo mala količina. A cene im rastu. Mi s tim nemamo apsolutno ništa. I čak s tim nema nikakve veze zabrana uvoza ruske nafte. Prosto se kriju iza takvih odluka, kako bi ponovo obmanuli sopstveno stanovništvo“, rekao je Vladimir Putin nakon sastanka s premijerom Rusije Mihailom Mišustinom i članovima vlade o situaciji u ruskoj ekonomiji nakon novih zapadnih sankcija.
„Neprijateljske zemlje pozivaju svoje građane da stegnu kaiševe i da se oblače toplije, a nas okrivljuju za to. Mi, međutim, ispunjavamo sve svoje energetske obaveze“, rekao je Putin.

Gasno-transportni sistem u Ukrajini radi u punom kapacitetu

Ruski lider je istakao da gasno-transportni sistem u Ukrajini radi u stoprocentnom kapacitetu i da Rusija ispunjava sve svoje obaveze u vezi s isporukama gasa drugim zemljama.
„Stoprocentno je angažovan čak i gasno-transportni sistem Ukrajine, u skladu s našim ugovorima. To je čudno, ali je činjenica, mi sve to radimo“, rekao je Putin.
Prema njegovim rečima, SAD pokušavaju da s Iranom i Venecuelom potpišu ugovore o energentima.

Rusija će zajedno s partnerima koji ne priznaju sankcije rešiti sve probleme

Rusija će zajedno s partnerima koji ne priznaju sankcije Zapada pronaći rešenja za sve probleme, siguran je ruski predsednik.
„S onima koji ne priznaju ovakve nezakonite radnje sigurno ćemo naći rešenja za sve probleme koje pokušavaju da nam naprave“, naglasio je Putin i dodao da ne sumnja da bi sankcije protiv Rusije u svakom slučaju bile uvođene onako kako su uvođene i svih proteklih godina.

„Sankcioni pritisak je uvek postojao, sada je on kompleksan, ali ćemo savladati sve teškoće, ekonomija će se prilagoditi i postaće nezavisna", naglasio je Putin.

Putin je podsetio da čak i posle propasti Sovjetskog Saveza mnoge sankcije i ograničenja nisu prestali da važe: „Tako su delovali i protiv Ruske Federacije, beskonačno. Samo su sa zadovoljstvom uzimali novac za otplatu svih prethodnih kredita koje su uzimale sve republike Sovjetskog Saveza u sovjetskom periodu".
Prema njegovim rečima, neophodno je odlučno delovati u pogledu odlaska stranih kompanija s ruskog tržišta, odnosno uvesti eksterno upravljanje tim preduzećima.
„Mi sami nećemo da se zatvaramo ni za koga, otvoreni smo za rad sa svim našim partnerima, stranim partnerima koji to i sami žele. Prava onih stranih investitora i kolega koji ostaju u Rusiji i rade u Rusiji moraju biti pouzdano zaštićena. I molim vladu da to ne gubi iz vida. Prema onima koji zatvaraju svoje proizvodne pogone treba delovati odlučno... Kako je predsednik Vlade predložio, potrebno je uvesti eksterno upravljanje, a zatim preneti ova preduzeća onima koji žele da rade“, rekao je Putin i dodao da ima dovoljno legalnih tržišnih instrumenata da se to sprovede.
„Ovde ne treba dozvoliti bilo kakvu samovolju. Naći ćemo zakonska rešenja za ova pitanja", naglasio je Putin.
Govoreći o situaciji u poljoprivredi, predsednik Rusije je istakao da se ne sme dopustiti rast cena đubriva unutar ruskog tržišta i ocenio da će cene đubriva na inostranom tržištu dodatno porasti ukoliko se Rusija bude suočavala s blokadama u isporučivanju ove robe u inostranstvu.
„Prognoza za žetvu ove godine je dobra, a očuvan je i dobar izvozni potencijal“, rekao je Putin.

Uvođenje spoljnog menadžmenta u inostrane kompanije koje napuste Rusiju

Premijer Rusije Mihail Mišustin je istakao da je uvođenje spoljnog menadžmenta u inostrane kompanije moguće ako one napuste Rusiju.
Prema njegovim rečima, ruska vlada će pažljivo pratiti sve inostrane kompanije koje najavljuju privremenu obustavu rada u Ruskoj Federaciji.
Ruski premijer je naglasio da je najvažnije da u uslovima sankcija bude zaštićeno domaće tržište i da se održi nivo zaposlenosti.
„Situacija u ekonomiji se prati 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Izrađuju se mere podrške svim sektorima“, rekao je Mišustin.

Zapad pokrenuo ekonomski rat protiv Rusije

Ministar finansija Anton Siluanov rekao je na sastanku da je Zapad pokrenuo finansijsko-ekonomski rat protiv Rusije.
On je rekao da je za vladu prioritet da se osigura rad finansijskog sistema bez prekida i dodao da je vlada preduzela mere za privlačenje kapitala u zemlju.
Siluanov je naveo i da je situacija sa budžetom pod kontrolom: očekuje se smanjenje budžetskih sredstava iz oblasti koje ne potpadaju pod naftu i gas ali se to kompenzuje rastom prihoda u naftno-gasnom sektoru. Dalje aktivnosti će se kooridnisati sa Centralnom bankom Rusije kako se ne bi dozvolio rast inflacije.
Ministar industrije i trgovine Denis Manturov je istakao da je Rusija spremna da preorijentiše svoj izvoz na zemlje koje su za to zainteresovane. Kako je dodao, Ministarstvo je registrovalo veći pritisak kupaca na prodavnice ali napravljene su dovoljne rezerve.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
RUSIJA
Bajden: Amerika zabranjuje uvoz energenata iz Rusije
foto - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
SVET
Orban: Nema ni govora da se pridružimo američkim sankcijama na uvoz gasa i nafte iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala