- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajden: Amerika zabranjuje uvoz energenata iz Rusije

© AP Photo / Patrick SemanskyBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
Pratite nas
SAD zabranjuju uvoz energenata iz Rusije u vezi situacije u Ukrajini, saopštio je američki predsednik Džo Bajden tokom televizijskog obraćanja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„To je odluka koja je dobila podršku obe stranke u Kongresu i, nadam se, čitave zemlje“, istakao je on.

Amerika razume da saveznici u Evropi ne mogu da se pridruže toj zabrani, dodao je Bajden.
„Razumemo da mnogi naši saveznici neće moći da nam se pridruže. Mi možemo da preduzmemo taj korak, dok mnogi ne mogu“, rekao je Bajden tokom obraćanja.
Istovremeno je upozorio da će cene benzina u SAD nastaviti da rastu zbog sankcija protiv Rusije. Kako je istakao, od početka ruske vojne operacije u Ukrajini cena benzina je porasla za 75 centi po galonu.
„Sada će porasti još više. Ali ja ću učiniti sve što od mene zavisi da svedem na minimum rast cena ovde, kod kuće, zbog postupaka (predsednika Rusije Vladimira) Putina“, rekao je Bajden.
Bajden je dodao da SAD i saveznici svakodnevno nastavljaju isporuke oružja u Ukrajinu i povećavaju humanitarnu pomoć.
„Pružili smo odbrambenu pomoć Ukrajini u vrednosti od preko milijardu dolara, svakodnevno u Ukrajinu stižu isporuke naoružanja iz SAD, a takođe koordiniramo isporuke sličnog naoružanja naših saveznika od Nemačke do Finske i Holandije“, rekao je američki lider.
On je takođe apelovao na Kongres da odobri paket pomoći Ukrajini u iznosu od 12 milijardi dolara.
Američke vlasti navode da će sredstva biti iskorišćena, između ostalog, za dalje pružanje vojne pomoći Ukrajini i jačanje „istočnog krila“ NATO-a.

Zabranjeno investiranje u ruski energetski sektor

Pored zabrane uvoza nafte, gasa i uglja iz Rusije, nove sankcije zabranjuju Amerikancima da investiraju u ruski kompleks goriva i energetike, a takođe im zabranjuju da finansiraju strane kompanije koje ostvaruju takve investicije, saopštila je Bela kuća.
„Današnji ukaz zabranjuje nove američke investicije u ruski energetski sektor. Amerikancima će takođe biti zabranjeno učešće u finansiranju i drugoj vrsti podržavanja stranih kompanija koje investiraju u proizvodnju energije u Rusiji“, navodi se u saopštenju.
Kako se navodi, SAD su prošle godine kupovale od Rusije skoro 700.000 barela nafte i naftnih derivata dnevno, a zabrana koju je objavio predsednik Džo Bajden u okviru sankcija zbog vojne operacije u Ukrajini, lišiće Moskvu „milijardi dolara“ godišnjih prihoda od američkih vlasnika automobila i drugih potrošača.
Zabrana uvoza odnosi se na rusku sirovu naftu, niz naftnih derivata, tečni prirodni gas i ugalj.
Bušotina u Jadranskom moru kod Crne Gore kojom se traga za naftom - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
EKONOMIJA
Cene nafte ubrzale rast – „Brent“ više od 130 dolara za barel
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala