- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Velika Britanija ne namerava da ratuje sa Rusijom zbog Ukrajine

© Flickr / Defence ImagesBritanski vojnici
Britanski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
Velika Britanija neće ulaziti u direktan sukob sa Rusijom zbog Ukrajine, izjavio je ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Naš stav je bio apsolutno jasan. Nismo ulazili i nećemo ulaziti u direktan sukob ni sa ruskom vojskom ni sa državom Rusijom. O tome sam jasno govorio još na početku ovog sukoba – sviđalo se to ljudima ili ne, ali Ukrajina nije članica NATO-a i nećemo slati tamo našu vojsku“, rekao je Volas za „Vašington post“.
Takođe je istakao da je mala verovatnoća da Ukrajina može da upotrebi naoružanje koje joj isporučuje Velika Britanija za napade na ciljeve unutar Rusije.
„Što se tiče britanskog oružja, prvo, nismo isporučili oružje koje bi im pružilo takvu mogućnost, nismo im isporučili helikoptere, avione ili oružje takvog dometa, stoga teško da to oružje može biti upotrebljeno van granica (Ukrajine)“, rekao je Volas, istakavši da Ukrajina ima pravo na samoodbranu prema članu 51 Povelje UN, te da joj saveznici i pružaju pomoć u tom cilju.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio početak vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju naciji rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.
Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. U tom cilju je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ukrajinski vojnici istovaruju američko oružje na aerodromu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
SVET
Pentagon potvrdio: Isporučivali smo oružje Ukrajini pre ruske vojne operacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala