- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Upozorenje Rusije: Švedska i Finska mogu postati mete ukoliko se tamo pojave snage NATO-a

© AP Photo / Sameer NajafizadaŠvedska vojska
Švedska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
Rusija će biti primorana da preduzme određene vojne korake ukoliko Finska i Švedska uđu u NATO, rekao je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„NATO je za nas veoma neprijateljski blok. To je neprijatelj. I NATO je priznao da je Rusija neprijatelj. To znači da Finska i Švedska odjednom od neutralnih zemalja postaju deo neprijatelja. One snose rizike, kao i svi drugi, tako da će i one snositi određene rizike u sferi odbrane, snosiće određene ekonomske troškove. Ali odluka je na njima i njihovom stanovništvu. Decenijama su živeli normalno sa nama, kao dobre komšije. I odjednom su odlučili da postanu deo veoma neprijateljskog bloka. Na njima je da odluče. Ali, naravno, mi ćemo biti primorani da preduzmemo određene vojne korake“, rekao je Poljanski.

On je naglasio da će ulazak Švedske i Finske u NATO i raspoređivanje jedinica Alijanse u tim zemljama učiniti te teritorije mogućim metama za rusku vojsku.
„Švedska i Finska znaju da će, u momentu kada postanu članice NATO-a, to izazvati određene recipročne korake Rusije koji se obično odnose na zemlje-članice Alijanse. To znači da ukoliko tamo budu raspoređene jedinice NATO-a, te teritorije će postati mete, moguće mete za napade – isto kao što ruske teritorije postaju mete za napade zemalja NATO-a“, dodao je Poljanski.
Kako je dodao, ulazak Švedske i Finske u NATO neće biti udarac po bezbednost Rusije.
„Rusija je spremna da se suprotstavi pretnji NATO-a i preduzela je neophodne mere predostrožnosti“, precizirao je diplomata.

Rusija promenila stav po pitanju ulaska Ukrajine u EU

Diplomata je takođe saopštio da se stav Rusije po pitanju nastojanja Kijeva da uđe u Evropsku uniju izmenio. Prema njegovim rečima, trenutni stav Moskve sličan je stavu o pridruživanju Ukrajine NATO-u.
Poljanski dodaje da u ovoj fazi ne vidi mogućnost za rešenje situacije oko Ukrajine diplomatskim putem.
„Otvoreno govoreći, u ovoj fazi ne vidim da postoje bilo kakve mogućnosti za diplomatsko rešenje, uzimajući u obzir stav Ukrajine i pokušaje zapadnih zemalja da podstaknu taj sukob. Moram da priznam da trenutno nema mogućnosti za diplomatiju“, rekao je Poljanski u intervjuu za britanski portal „AnHerd njuz“.

Nuklearna eskalacija

Novinar portala je takođe upitao Poljanskog kolika je verovatnoća da dođe do upotrebe nuklearnog oružja i pod kojim okolnostima bi Rusija smatrala da je nuklearni udar opravdan.
„Nisam vojno lice i nije na meni da donosim takve zaključke. Ali smatram da ukoliko imate posla sa nuklearnom silom, ako pretite oružanoj sili, onda treba da uzmete u obzir sve opcije. Nisam diplomata i nisam deo krugova koji donose odluke o nuklearnoj strategiji. Ali mogu da kažem da posedujemo nuklearno oružje i da sam potpuno siguran da možemo da upotrebimo nuklearno oružje ukoliko postoji egzistencijalna pretnja po Rusiju“, rekao je diplomata.
Podsetimo, ranije danas predsednik i premijer Finske, Sauli Niniste i Sana marin, su u zajedničkom saopštenju istakli da Finska bez odlganja treba da podnese prijavu za članstvo u NATO jer će time biti ojačana bezbednost zemlje.
Prazan Crveni trg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
RUSIJA
Kremlj: Širenje NATO ne čini naš kontinent bezbednijim, ulazak Švedske i Finske - pretnja za Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala