- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Širenje NATO ne čini naš kontinent bezbednijim, ulazak Švedske i Finske - pretnja za Rusiju

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPrazan Crveni trg u Moskvi
Prazan Crveni trg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
Širenje i približavanje NATO granicama Rusije ne čini evroazijski kontinent stabilnijim i bezbednijim, pristupanje Finske i Švedske NATO bezuslovno predstavlja pretnju po Rusiju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Više puta smo rekli da širenje NATO i približavanje vojne infrastrukture Alijanse našim granicama ne čini svet, a što je još važnije, naš evroazijski kontinent stabilnijim i bezbednijim. U to nema sumnje“, rekao je Peskov novinarima, potvrđujući da ulazak Finske i Švedske u Severnoatlantski savez jeste pretnja po Rusiju.

Upitan da li je na početku specijalne operacije u Ukrajini u obzir uzet rizik da susedne države uđu u Alijansu kao reakcija na operaciju, Peskov je rekao da se uvek razmatraju i analiziraju najrazličitije varijante.
On je dodao da ulazak Finske u NATO povlači za sobom izradu mera u cilju osiguranja bezbednosti Rusije.
Upitan kakav bi mogao da bude odgovor Moskve na ulazak Finske u NATO, on je odgovorio da to zavisi od toga u čemu će se odražavati u budućnosti taj proces proširenja i koliko će se vojna infrastruktura približavati granicama Rusije.
„Kao što znate, Finska se pridružila neprijateljskim potezima koje je EU preduzela prema nama. To ne može a da ne izaziva žaljenje sa naše strane a istovremeno uzrok je uvođenja recipročnih mera“, naveo je portparol.
Podsetimo, ranije danas predsednik i premijer Finske, Sauli Niniste i Sana marin, su u zajedničkom saopštenju istakli da Finska bez odlganja treba da podnese prijavu za članstvo u NATO jer će time biti ojačana bezbednost zemlje.
Plan Alijanse da se proširi nakon što su interesovanje za pristupanje NATO-u iskazale Švedska i Finska i posledice koje to može izazvati bili su tema emisije Svet sa Sputnjikom:
A zašto Rusija nikad nije primljena u NATO saznajte u autorskoj emisiji Ljubinke Milinčić Moj pogled na Rusiju:
Gamla stan, stari deo Stokholma, u oktobru - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
SVET
Mediji: Švedska predaje aplikaciju za NATO 16. maja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala