- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Pristupanje Finske NATO ozbiljno će narušiti odnose Moskve i Helsinkija

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
Moskva će reagovati kada je reč o pristupanju Finske u NATO u skladu sa situacijom, saopštilo je rusko Ministarsvo spoljnih poslova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Saopštenje rukovodstva Finske u prilog pristupanja države NATO je radikalan promena spoljnopolitičkog kursa te zemlje. Pristupanje Finske NATO naneće ozbiljnu štetu odnosima Moskve i Helsinkija“, ističu u Ministarstvu.
Kako se ističe, ruska strana je više puta isticala da je stvar Finske kakav će izbor načiniti kad je reč o osiguravanja svoje bezbednosti.
„Ipak u Helsinkiju treba da budu svesni odgovornosti i posledica takvog poteza. Pristupanje Finske NATO naneće veliku štetu rusko-finskim bilateralnim odnosima, podršci bezbednosti i stabilnosti u severnoevropskom regionu“, naglašavaju u Ministarstvu.
Cilj NATO, čije su države članice uporno ubeđivale finsku stranu u to da članstvo u Alijansi nema alternativu, je jasan – nastaviti širenje ka granicama Rusije, stvoriti još jedno krilo kao vojnu pretnju našoj zemlji, poručuju u Ministarstvu.

„Ali, zbog čega Finska pretvara svoju teritoriju u granicu vojnog suprotstavljanja Rusiji, gubeći samostalnost u donošenju odluka, pokazaće istorija. Rusija će biti prinuđena da preduzme uzvratne mere, vojno-tehničke i druge, kako bi zaustavila pretnje po njenu nacionalnu bezbednost koje se pojavljuju zbog toga“, zaključuje se u saopštenju.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da širenje i približavanje NATO granicama Rusije ne čini evroazijski kontinent stabilnijim i bezbednijim, a da pristupanje Finske i Švedske NATO bezuslovno predstavlja pretnju po Rusiju.
Podsetimo, ranije danas predsednik i premijer Finske, Sauli Niniste i Sana marin, su u zajedničkom saopštenju istakli da Finska bez odlganja treba da podnese prijavu za članstvo u NATO jer će time biti ojačana bezbednost zemlje.
Mediji u Švedskoj istovremeno najavljuju da bi Stokholm u ponedeljak, 16.maja, mogao da podnese prijavu za članstvo u Alijansi.
Gamla stan, stari deo Stokholma, u oktobru - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
SVET
Mediji: Švedska predaje aplikaciju za NATO 16. maja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala