- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američka pomoć – novac koji će biti opljačkan i neće stići u Ukrajinu

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaAmerički dolari
Američki dolari  - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
Pratite nas
Izdvajanje 40 milijardi dolara je pljačka američkog budžeta, smatra ruski vojni ekspert Andrej Golovatjuk i ubeđen je da polovina tog novca neće ni stići u Ukrajinu, jer će deo biti „pokradeno usput, a deo novca pokupiće kijevske vlasti“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Stoga je izdvajanje takvih sredstava najveća finansijska afera ovog doba. To je sve što mogu da kažem“, dodao je Golovatjuk.
Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini, a cilj takvog poteza je, smatraju u Moskvi, nastavak proksi rata protiv Rusije, želja da se Rusiji nanese težak poraz, da se ograniči njen ekonomski razvoj i politički uticaj u svetu. Ipak, eksperti su uvereni, da SAD u tome neće uspeti.
Ruski vojni ekspert Boris Rožin dodaje da je cilj Vašingtona da maksimalno oduži sukob u Ukrajini, podsećajući istovremeno da je čak i američki državni sekretar Entoni Blinken otvoreno govorio o tome da bi taj sukob mogao da traje do kraja ove godine.
Rožin ocenjuje da se SAD vode logikom Hladnog rata i da se ta logika očigledno neće promeniti u bliskoj budućnosti. Koncepcija Zapada je „ratovati do poslednjeg Ukrajinca“, a to znači da će čak i posle poraza ukrajinskih grupacija u Donbasu SAD i Evropa nastaviti da „pumpaju“ Ukrajinu oružjem.
„Očigledno je da su SAD odlučile da se sukob razvuče na najduži mogući period, jer to znači i dodatni prihod za američki vojno-industrijski kompleks i one koji će dobiti razne državne ugovore i sredstva za odbranu. Takođe, u okviru pružanja takve pomoći i drugih mera radiće na jačanju antiruskog kursa u Istočnoj Evropi i ‘pumpaće’ taj deo Evrope oružjem. To je logika Hladnog rata…“, kaže Rožin.
Ekspert ističe da će se kriza, kojoj smo svedoci, nastaviti, utičući na različite političke i ekonomske aspekte u životu Evrope i drugih regiona sveta.

Dolivanje ulja na vatru

Američki predsednik Džo Bajden zatražio je od Kongresa da odobri dodatne 33 milijarde dolara pomoći Ukrajini, ali su kongresmeni odlučili da budu izdašni, te su povećali vojno, ekonomsko i humanitarno finansiranje, pod obrazloženjem da će taj zakon „zaštititi demokratiju, ograničiti rusku agresiju, ojačati američku nacionalnu bezbednost i što je najvažnije - podržati Ukrajinu".
Vašington rusku vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini naziva „agresijom“, iako je ta operacija pokrenuta sa ciljem da se zaustavi genocid koji je Kijev sprovodio nad stanovništvom u Donbasu, a takođe i radi demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.
Portparolka Bele kuće Džen Psaki je rekla da će dodatni resursi predviđeni ovim nacrtom zakona omogućiti SAD da pošalju više oružja u Ukrajinu, posebno artiljeriju, oklopna vozila i municiju, a takođe i da SAD popune sopstvene zalihe i podrže američke trupe na teritoriji NATO-a, dok ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba zamera SAD i zapadnim zemljama što su predugo oklevali sa isporukom oružja Kijevu, pre svega savremenih zapadnih modela. On je rekao da su se zapadne zemlje dugo oslanjale na pronalaženje starog sovjetskog oružja za Kijev umesto da pošalju moderno zapadno. To je objašnjeno, kako je naveo, činjenicom da bi ukrajinska vojska morala da prođe dugu obuku u rukovanju nepoznatim modelima opreme. Prekretnica je, kako je rekao, nastupila kada je postalo jasno da će sovjetske zalihe uskoro nestati.
Ruski eksperti ocenjuju da SAD i zapadne zemlje takvim akcijama „dolivaju ulje na vatru“, a da su ti potezi dokaz da SAD nameravaju da se „više angažuju u sukobu u Ukrajini“.
„Očigledno je da će postepeno prelaziti na nabavku modernijeg naoružanja, kao što je artiljerija, supersonično oružje, dronovi, sve ono što je, u principu, sada zapravo izvesna budućnost...“, kaže Rožin.

Američko oružje neće oslabiti ruske Oružane snage

Ipak, stručnjaci ukazuju na to da nastavak isporuka naoružanja govori o američkom kursu ka trci u naoružanju i eskalaciji situacije u Ukrajini. Eksperti ističu da to neće izmeniti tok ruske specijalne vojne operacije i uspešnost u izvršavanju postavljenih zadataka i ciljeva, ali upozoravaju da akcije SAD ne doprinose očuvanju ljudskih života.
„Oni neće uticati na sprovođenje specijalne operacije. Jedino što mogu jeste da je malo produže, jer će biti potrebno dodatno vreme da se uništi to oružje“, rekao je Golovatjuk.
Eksperti dodaju da američka isporuka oružja ne može da promeni tok ruske specijalne operacije u Ukrajini, pošto ih Oružane snage Rusije redovno uništavaju, kao i transportne kanale kojima ono stiže. Rusija, kako kažu, ima potpunu nadmoć u vazduhu, kao i u artiljeriji na bojnom polju. Istovremeno, Oružane snage Ukrajine ne mogu efikasno da koriste savremeno američko oružje, a s druge strane značajan deo oružja se preprodaje na crnom tržištu.
Osim toga, isporukama oružja Ukrajini, Vašington rešava i unutrašnje političke probleme, a jedan od njih je obnavljanje arsenala Pentagona. Starije oružje se šalje u Ukrajinu, a Amerikanci će nabaviti najnovije naoružanje. Ruski eksperti objašnjavaju da igrači vojno-industrijskog kompleksa u SAD sada dobijaju ogromne narudžbine i, u znak zahvalnosti za to, daće velike donacije demokratama, a time i šansu da pobede na izborima za Kongres.
Međutim, da bi ovaj zakon bio usvojen u Senatu, gde demokrate imaju tesnu većinu, potrebna im je i podrška republikanaca od kojih su se neki usprotivili zakonu jer smatraju da se previše novca američkih poreskih obveznika šalje u inostranstvo.
SAD isporučivale su oružje Ukrajini mnogo pre početka ruske specijalne vojne operacije, a od početka te operacije, 24. februara ove godine, dopremile su oružje vredno više od 3,5 milijardi dolara, uključujući haubice, protivvazdušne sisteme „Stinger“, protivtenkovske projektile „Džavelin“, municiju i bespilotne letelice „Goust“.
Međutim, ruski eksperti ocenjuju da Vašington ima pogrešnu računicu ako očekuje da će njihovo oružje dovesti do slabljenja ruskih Oružanih snaga. U tom slučaju, poručuju, ostaće razočarani.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala