- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Važna pobeda u Crnom moru: Rusija sprečila Kijev u pokušaju osvajanja Zmijskog ostrva

CC BY-SA 2.5 / Prefeitura Municipal de Itanhaém / Ilha da Queimada Grande - Itanhaém3Ostrvo Kejmada Grandi ili Zmijsko ostrvo u Brazilu
Ostrvo Kejmada Grandi ili Zmijsko ostrvo u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Ukrajinske trupe doživele su ozbiljne gubitke pokušavajući da ponovo uspostave kontrolu nad Zmijskim ostrvom u Crnom moru. Iako malo, ostrvo ima veliki strateški značaj, jer kako kažu ruski eksperti, kontrola nad njim sprečava isporuke oružja Ukrajini iz Rumunije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Zamenik predsednika odbora za odbranu Državne dume Jurij Švitkin objašnjava da se Zmijsko ostrvo nalazi u severozapadnom delu Crnog mora, a da iako se prostire na svega 17 hektara, ima važan strateški značaj. Ranije su, kako kaže, brodovi sa naoružanjem iz Rumunije u Ukrajinu mogli neprimetno da prođu, ali nakon što je ruski garnizon na tom mestu stacioniran, sve je to prestalo.

Zmijsko ostrvo strateški važno

„Ovo ostrvo je za nas od velikog strateškog značaja kako bismo sprečili snabdevanje Ukrajine naoružanjem i opremom iz Rumunije ili Bugarske“, konstatuje ekspert.
Prema njegovim rečima, ostrvo je važno za Ukrajinu da bi obezbedila nesmetan prolaz, ali ruska vojska na adekvatan način ispunjava postavljene zadatke i kontroliše ovo područje Crnog mora.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su Oružane snage Ukrajine tokom nekoliko dana više puta pokušale da izvrše desant na Zmijsko ostrvo, ali su ti pokušaji sprečeni.
Kako je saopštio zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov, po naređenju predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, Kijev već od 7. maja planira zauzimanje Zmijskog ostrva uz podršku savetnika iz SAD i Velike Britanije. Prema njegovim rečima, tokom protekla dva dana, kijevski režim je napravio nekoliko očajničkih pokušaja da izvrši desant na mesto koje ima važan značaj za obezbeđivanje kontrole nad severozapadnim delom Crnog mora.
Cilj njihovog napada bio je, kaže Švitkin, da pokvare praznik „Dan pobede“ koji se u Rusiji obeležava 9.maja, kao i da prilikom osvajanja ostrva proglase bar neku malu pobedu nad Rusijom. Kako ističe, ruske specijalne službe dobile su relevantne informacije o predstojećoj ukrajinskoj provokaciji.
„Planirali smo neku vrstu evakuacije našeg garnizona, što je poslužilo kao mamac za Ukrajince koji su u roku od dva dana nekoliko puta pokušali da izvrše vazdušni i pomorski juriš na Zmijsko ostrvo“, navodi sagovornik.
Prema podacima koje je izneo Igor Konašenkov, ruske trupe su u vazduhu oborile četiri ukrajinska aviona (tri „Su-24” i jedan „Su-27”), tri helikoptera „Mi-8” sa posadom i jedan helikopter „Mi-24”. U vazduhu je likvidirano i 29 ukrajinskih bespilotnih letelica, uključujući osam jurišnih dronova „Bajraktar TB-2“. Preko dana, 9.maja, oborene su još četiri bespilotne letelice.
Osim toga, prilikom pokušaja sletanja i iskrcavanja na ostrvu, u noći 8. maja, uništena su tri oklopna ukrajinska jurišna čamca projekta 58181 „Kentaur“ sa pripadnicima ukrajinske mornarice. Kao rezultat nepromišljene provokacije Zelenskog, više od 50 ukrajinskih diverzanata likvidirano je na moru i obali tokom iskrcavanja i pokušaja konsolidacije na ostrvu.
Švitkin dodaje da se na obali Zmijskog ostrva trenutno nalaze tela 24 poginulih ukrajinskih vojnika.

Ogromni gubici Kijeva

Vojni ekspert Dmitrij Boltenkov objašnjava da još od početka specijalne operacije na teritoriji Ukrajine, Zmijsko ostrvo zauzima posebno mesto u ukrajinskoj vojnoj propagandi. Kako on navodi, pošto je Ukrajina pobeđena sa svih strana, Kijevu je sada potrebna makar mala pobeda nad Rusijom. „Po svemu sudeći, Kijev je imao plan da zauzme ovo ostrvo i 9. maja proglasi svoju pobedu“, naglašava stručnjak.
Sagovornik smatra da je Ukrajina umesto pobede pretrpela ogromne gubitke: od nekoliko aviona, helikoptera i „Bajraktara“, do čamaca kako ukrajinskih pomorskih snaga, tako i granične službe. „U pokušaju da se ostvari virtuelna pobeda, svi ostaci visokotehnološke opreme Oružanih snaga Ukrajine uključeni su u borbu. Kao rezultat toga, oprema i obučeni stručnjaci su izgubljeni. Postojale su čak informacije o pogibiji bivšeg komandanta 10. brigade mornaričke avijacije Igora Bedžaja. Ako je tako, onda je očigledno upravljao jednim od helikoptera „Mi-14” koji se nalaze u Nikolajevu“, ističe on.

Ukrajinske laži o Zmijskom ostrvu

Švidkin podseća da se na Zmijskom ostrvu pre početka specijalne ruske vojne operacije nalazio ukrajinski garnizon graničara i marinaca. Prema njegovim rečima, njih je bilo negde oko 100 ljudi.
„Ruska mornarica je 24. februara došla do ostrva i predložila im da se predaju. Oni su prvo odbijali da se predaju, ali kad su po ostrvu počele da udaraju krstareće rakete „Kalibri“, predomislili su se“, navodi ekspert.
Ukrajinci su zatim odlučili da zaigraju na kartu propagande, pa su plasirali lažnu vest da je na Zmijskom ostrvu navodno stradalo 13 ukrajinskih graničara koje je predsednik Vladimir Zelenski čak posthumno odlikovao. Kasnije se ispostavilo da su ti vojnici živi, što je morao da prizna i Kijev.
Pripadnici ukrajinskih snaga stoje pored tenka na obali Azovskog mora u Mariupolju - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
RUSIJA
Četa ukrajinskih vojnika koje su „sahranili“ u Ukrajini predala se ruskoj vojsci i stigla na Krim
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala