- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Stanovnici Hersonske oblasti treba sami da odlučuju o svojoj budućnosti

© Sputnik / RIA NovostiZastava Rusije na zgradi gradske administracije Hersona
Zastava Rusije na zgradi gradske administracije Hersona - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Odluku o zahtevu Rusiji da prihvati Hersonsku oblast u sastav Ruske Federacije trebalo bi da donesu stanovnici ovog regiona, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Tokom razgovora Peskova sa novinarima, predstavnici medija podsetili su portparola na izjavu zamenika načelnika Hersonske oblasti Kirila Stremousova, koji je rekao da rukovodstvo regiona namerava da zatraži od ruskog predsednika da region pripoji Rusiji. Peskova su upitali da li je Rusija spremna da pripoji region ako regionalne vlasti upute takav zahtev rukovodstvu zemlje.
„Svakako o tome treba da odluče stanovnici Hersonske oblasti. Stanovnici Hersonske oblasti takođe treba da određuju svoju sudbinu. I, naravno, ovo je pitanje koje treba jasno i pažljivo da verifikuju i procene advokati i pravni eksperti. Zbog toga, naravno, takve sudbonosne odluke treba da imaju apsolutno jasnu pravnu pozadinu, opravdanje, da budu apsolutno legitimne, kao što je bio slučaj sa Krimom“, objasnio je Peskov.
Upitan da li Kremlj smatra da bi u tom slučaju bilo ispravnije da se održi referendum za rešavanje tog pitanja, Peskov je odgovorio da on ništa nije govorio o referendumu.
Ranije zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov izjavio da će Hersonska oblast uputiti zahtev ruskom predsedniku da taj region uključi u sastav Rusije.
Pogledajte i govor ruskog predsednika Vladimira Putina sa Parade pobede, gde je govorio o razlozima vojne operacije za zaštitu stanovnika Donbasa:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala