- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Odluka Ukrajine zbog koje će na šteti biti i Brisel i Kijev

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMapa ruskih magistralnih gasovoda
Mapa ruskih magistralnih gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Odluka Ukrajine da onemogući dotok trećine gasa namenjenog Evropi koji je do danas stizao preko gasne stanice Sohranovka će, po mišljenju stručnjaka za gas Vojislava Vuletića, biti kratkog daha, jer to ne samo da pravi velike probleme evropskoj privredi nego i Kijev ostavlja bez prihoda od tranzitne takse.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Posle najave operatora gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) da će obustaviti tranzit gotovo trećine ruskog gasa za Evropu, koji ide preko gasne stanice "Sohranovka", narudžbina za tranzit ruskog gasa preko te stanice od jutros nije bilo.
Ukrajina je ostavila samo jedan ulaz za tranzit ruskog gasa u Evropu, pa je obim gasa koji se Nemačkoj isporučuje preko Ukrajine danas smanjen za 25 odsto u odnosu na prethodni dan.
Ideju Kijeva da "Gasprom" prebaci dotok gasa sa "Sohranovke" na gasnu stanicu "Sudža" koja je na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine, ruska kompanija je odbacila kao tehnički nemoguću. Uz to je podsetila da u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim potrošačima, isporučuje gas za tranzit u skladu sa svim ugovorima i ugovorom sa operaterom, kao i da su usluge tranzita u potpunosti plaćene.

Na šteti i Brisel i Kijev

Kakve posledice će po Evropu imati odluka Kijeva i šta on dobija ovakvim manevrom.
„Eventualni prekid tranzita jedne trećine gasa za kojim Evropa ima potrebe je velika šteta koja bi joj se dogodila. Evropa već ima manje gasa nego što joj treba i u toj situaciji kada bi se prekinuo i ovaj dovod to bi joj stvorilo velike probleme. Nije problem samo u tome što će skočiti cena gasa, već što ga neće biti, a neophodan je za industrijsku proizvodnju. Evropi je zbog toga veoma važno da ima ruski gas u onim količinama koje su bile planirane preko Ukrajine da idu“, kaže za Sputnjik predsednik Skupštine Udruženja za gas, Vojislav Vuletić.
On napominje da bi u slučaju da ruski gas preko Ukrajine ne stigne u dogovorenoj količini, u Evropi morao da se vadi onaj iz rezervi u podzemnim skloništima. Cena gasa iz skloništa će, međutim, po njegovoj oceni, svakako biti veća nego u slučaju onog koji dolazi preko Ukrajine. Zato on smatra da je potezom koji je apsolutno protiv interesa Evrope Kijev napravio veliku grešku.
CC0 / Pixabay / Zbog odluke Ukrajine da obustavi dotok trećine ruskog gasa za evropsko tržište Nemačkoj je isporučeno za četvrtinu gasa manje nego prethodnog dana
Plamen gasa - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Zbog odluke Ukrajine da obustavi dotok trećine ruskog gasa za evropsko tržište Nemačkoj je isporučeno za četvrtinu gasa manje nego prethodnog dana
Nije, međutim, samo Evropa na gubitku.
„Šta dobija Ukrajina time? Gubi jer nema tranzitnih taksi s jedne strane, a s druge strane, primorava Evropu da se suprotstavi Americi vezano za Severni tok dva. Ako gas ne ide preko Ukrajine, Severni tok koji je u potpunoj ispravnosti i može da propusti i veće količine gasa nego što idu preko Ukrajine, onda bi mogao da bude aktiviran“,objašnjava Vuletić.

Da li se Amerika preigrala

Koliko u prvi mah izgledalo da je ovakva odluka u interesu Amerike koja je i do sada radila za račun štete Evrope i Ukrajine koje biju njenu bitku sa Rusijom, pitanje je kakav bi bio njen krajnji efekat. Da li bi Evropska unija baš toliko bila spremna da puca sebi u obe noge i ostane bez gasa za funkcionisanja privrede, pored završenog gasovoda Severni tok dva, kaže Vuletić. Njegovo aktiviranje bi, kako ističe, značilo neuspeh Amerike posle toliko napora koji je uložila da spreči da taj gasovod profunkcioniše.
Zato je naš sagovornik uveren da odluka Ukrajine da ne propusti trećinu ruskog gasa za Evropu neće biti realizovana, jer ona ne može bez ruske nafte i gasa pošto u ovom trenutku nema drugih izvora iz kojih bi podmirivala potrebe za tim energentima.

Orban radi i za EU

Zahtev Ukrajine da Brisel stavi embargo na njihov uvoz je za EU neprihvatljiv i koliko god nekom izgledalo da Evropa tu popušta to, po oceni Vuletića, nije tako dok god u njoj razjedinjenoj ima i onih koji brinu o svom narodu i državi, poput mađarskog premijera Viktora Orbana.
Savim je moguće da joj je to nejedinstvo i nedostatak konsenzusa o embargu u situaciji kada treba obezbediti energente dobrodošlo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala