- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici otkrili lek koji suzbija enzim neophodan za opstanak karcinoma

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaGenetički naučni centar
Genetički naučni centar  - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Naučnici su objavili da novi lek, dizajniran da blokira enzim neophodan za opstanak određenih ćelija raka, obećava u suzbijanju rasta tumora.Prvi rezultati se očekuju krajem 2022.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Pretklinički nalazi, objavljeni ovog meseca u časopisu „Nejčer“, opisuju novi lek dizajniran korišćenjem tehnologije za uređivanje gena KRISPR-Kas9, naveli su naučnici iz Sinajskog zdravstvenog sistema u torontu – „Sinaj helt“.
Tim istraživača, predvođen višim istraživačem dr Danijelom Durošerom, identifikovao je gene koji su neophodni za održivost ćelija raka sa CCNE1-amplifikacijom, a koje su karakteristične za određene karcinome jajnika, endometrijuma i bešike koje je teško lečiti.
Tim je otkrio da je enzim PKMIT1 neophodan u ćelijama pojačanim CCNE1, ali ne i u inače zdravim ćelijama. U saradnji sa kompanijom za preciznu onkologiju „Riper terapeutiks“, tim je razvio RP-6306, lek koji blokira aktivnost PKMIT1 i efikasno ubija ćeliju raka.

„Ove ćelije raka zavise od enzima PKMIT1 da bi preživele. Naši pretklinički podaci pokazuju ogromno obećanje u sposobnosti leka RP-6306 da cilja ove vrste tumora i duboko inhibira rast tumora“, rekao je dr Durošer.

Trenutno, tumori sa CCNE1-amplifikacijom imaju vrlo malo terapijskih opcija. Dr David Galo, viši naučnik u „Riper terapeutiksu“, rekao je da su uspeli da pokažu da je RP-6306 i moćan i odgovarajuć za oralnu upotrebu kod ljudi.
„Ginekološki i drugi solidni tumori sa pojačanjem CCNE1 su otporni na trenutne standardne tretmane nege. Postoji velika potreba da se pronađu nove opcije za ove pacijente“, rekao je dr Galo
Rad je bio saradnja laboratorije Durošer i „Riper terapeutiksa“.
„Ova bliska saradnja između naše grupe i ‘Ripera‘ naglašava kako industrija i akademska zajednica mogu da rade zajedno na otkrivanju novih mogućnosti lečenja pacijenata sa rakom,“ rekao je dr Durošer.
„Riper terapeutiks“ je započeo klinička ispitivanja faze 1 na pacijentima sa solidnim tumorima pojačanim CCNE1. Prvi rezultati se očekuju krajem 2022.
T ćelije napadaju ćeliju raka - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Impresivni rezultati: Tretman za rak iskorenjuje bolest za šest dana
Šema formiranja nanokompozitnih struktura laserskim štampanjem - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Identifikovani genetski kodovi koji mogu sprečiti posledice srčanog udara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala