- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Identifikovani genetski kodovi koji mogu sprečiti posledice srčanog udara

© Foto : National Research University of Electronic Technology (MIET)/7activestudioŠema formiranja nanokompozitnih struktura laserskim štampanjem
Šema formiranja nanokompozitnih struktura laserskim štampanjem - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
Pratite nas
Naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu identifikovali su genetske kodove koji proizvode proteine koji stimulišu stvaranje srčanih ćelija. Koristeći mRNA tehnologiju, nadaju se da će razviti tretman koji može sprečiti posledice srčanog udara. Ispitivanja na ljudima trebalo bi da počnu za dve godine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Srčani udari pogađaju 805.000 Amerikanaca i 100.000 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu svake godine. Pojedinci koji dožive srčani udar dobijaju ožiljak i podložniji su srčanoj insuficijenciji jer srce nema sposobnost da se oporavi.
„Svi smo rođeni sa određenim brojem mišićnih ćelija u našem srcu, a one su potpuno iste sa kojima ćemo umreti“, vodeći istraživač u studiji objašnjava profesor Mauro Gjaka.
To bi se sve moglo promeniti ako klinička ispitivanja budu uspešna. Istraživači veruju da korišćenjem mRNA tehnologije, iste tehnologije koja se koristi u vakcinama Fajzer i Moderna protiv kovida 19, mogu da isporuče tretman preživelim srčanim ćelijama kako bi podstakli replikaciju i regeneraciju organa.
„Koristimo potpuno istu tehnologiju – kao vakcine Fajzer i Moderna – za ubrizgavanje mikro RNK u srce, čine postižemo preživljavanje srčanih ćelija i podstičemo njihovu deobu“, objašnjava Gjaka.

„Nove ćelije bi zamenile mrtve i umesto da formiraju ožiljak, pacijent ima novo mišićno tkivo“, navodi profesor.

Istraživači su takođe uzbuđeni zbog mogućnosti smanjenja oštećenja srca nakon srčanog udara. Ubrizgavanjem ovih proteina u srce dok je pacijent na putu za bolnicu, bolničari bi, teoretski, smanjili težinu bolesti i broj smrtnih slučajeva, prenosi portal „Biznis standard“.
Gjaka je uzbuđen zbog mogućnosti koje bi tehnologije mogla da obezbedi za poboljšanje zdravlja srca i dodaje:
„Ako klinička ispitivanja prođu dobro, to bi bila hitna medicina. Revolucija u lečenju raka koja se dogodila poslednjih godina, gde postoji imunoterapija i ciljano biološke terapije, nije doticala lečenje srca. Lečenje srčanog udara i srčane insuficijencije slično je kao i pre 50 godina.“
 Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
SRBIJA
Najsavremeniji lekovi i HPV vakcina dostupni krajem maja o trošku države
Rendgenski snimak glave - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ohrabrujući rezultati naučnika u zaustavljanju degeneracije nervnih ćelija
Hirurgija - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
DRUŠTVO
Prvi put u svetu: Srpski hirurzi odmah posle ugradnje veštačkog srca pacijentu operisali dve kile
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala