- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija ne želi rat u Evropi

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Pratite nas
Rusija ne želi rat u Evropi, ali upravo zapadne zemlje stalno izjavljuju da se Moskva mora poraziti, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ako ste zabrinuti zbog perspektive rata u Evropi - mi to ne želimo, ali skrećem pažnju da upravo Zapad neprekidno i uporno izjavljuje da se u ovoj situaciji Rusija mora poraziti. Zaključak izvedite sami“, poručio je on u Omanu posle sastanka sa predstavnicima tamošnjih vlasti.

Oslanjaćemo se na sebe same i pouzdane partnere

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da će se Rusija od sada oslanjati samo na sebe samu i pouzdane partnere.

„Apsolutno nam je jasno kako ćemo dalje živeti: glavni zaključak je da se u planovima uopšte nećemo oslanjati na to da je Zapad sposoban za dogovor. Zaključke smo već izvukli: oslanjaćemo se samo na sebe i naše pouzdane partnere koji čine veliku većinu izvan granica tzv. bivše ‘zlatne milijarde’ “, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je istakao da Zapad, uvodeći sankcije Rusiji, vodi agresivnu politiku prema svetskoj ekonomiji.
„Te zabrane su jednostavno za jedan dan uništile pogodne, komforne transportno-logističke lance koji postoje godinama. Njihovi potencijali su onemogućeni zbog pozicija Zapada. Smatramo da je to apsolutno agresivna politika prema svetskoj ekonomiji, trgovini, prema svim zemljama“, rekao je on u Omanu posle razgovora sa predstavnicima tamošnjih vlasti.
Zapad je uveo sankcije Rusiji zbog Ukrajine, čitav niz kompanija objavio je da odlazi sa ruskog tržišta i da prekida proizvodnju. Te kompanije su se odlučile na takav korak pod velikim pritiskom, ocenio je on.
Rusija će, međutim, rešiti sve probleme u pogledu ekonomije koje joj Zapad stvori.
Kako kaže, kupaca energenata iz Rusije ima dovoljno i mimo zemalja Zapada koje će sad morati da plaćaju skuplje nego Rusiji i da objasne svojim građanima zbog čega moraju da postanu siromašniji.

Rusija želi da svi civili napuste zone borbenih dejstava

Ruski ministar je rekao da je Moskva zainteresovana da svi civili napuste zone borbenih dejstava u Ukrajini i dodao da ruska strana nastavlja da otvara humanitarne koridore.
On je rekao i da UN moraju da pozovu Kijev da prestane da ometa evakuaciju civila iz zona u kojima se odvija vojna operacija.
„Uzimajući u obzir zainteresovanost koju je pokazao generalni sekretar Antonio Gutereš mi smo mu ukazali da svoje pozive uputi pre svega kijevskim vlastima, da od njih zatraži da prekinu izlazak civila iz oblasti gde se sprovodi vojna operacija“, rekao je Lavrov.
Kako je naveo, predstavnik generalnog sekretara UN sada je na terenu i pokušava da pomogne u rešavanju tih pitanja.
Mapa sveta - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
Podkast
Svetski rat za vrednosti | Svet sa Sputnjikom
Sergej Lavrov u Antaliji - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
RUSIJA
„Mirno spavajte“: Lavrov u dve rečenice potpuno razobličio licemerje zapadne histerije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala