- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Put od žute cigle: Neverovatno otkriće na 1.000 metara pod morem

© Foto : Youtube/EVNautilus/PrintscreenStenovita formacija na dnu Tihog okeana nalik na put od žute cigle
Stenovita formacija na dnu Tihog okeana nalik na put od žute cigle - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
Pratite nas
Naučna ekspedicija koja je istraživala morsko dno severno od Havaja naišla je na neverovatno otkriće – stenovitu formaciju koja izgleda kao put napravljen od žute cigle na dubini od oko 1.000 metara ispod mora.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Nesvakidašnje otkriće dogodilo se tokom ispitivanja morskog dna uz pomoć plovila „Nautilus“ koje ispituje Liliuokolani greben u okviru Severozapadnog nacionalnog spomenika na Havajima, najvećeg zaštićenog područja na svetu.
Severozapadni nacionalni spomenik veći je od svih nacionalnih parkova u SAD zajedno. Ovaj nacionalni park, kada je osnovan 2006. godine, zauzimao je površinu od 360.000 kvadratnih kilometara, što je tri puta veće od površine Grčke. Kasnije je proširen na čak 1,5 miliona kvadratnih kilometara, što je gotovo dvostruko više od površine Turske.
Do sada je ispitano tek tri odsto ovog podvodnog nacionalnog parka, a naučnici istražuju ovo neispitano područje koje leži na dubini i do 3.000 metara ispod morske površine.
Mnoge je ovo otkriće podsetilo na put od žute cigle iz poznatog filma „Čarobnjak iz Oza“, snimljenom po knjizi Lajmena Frenka Bauma.
Na snimcima koji su istraživači objavili na društvenim mrežama, može se čuti kako se pitaju „da li je u pitanju put do Atlantide“ i kako je ovo otkriće „bizarno“ i „ludo“, prenosi „Sajens alert“.
Iako je ovo neobično otkriće nađeno na dubini od oko kilometar ispod površine mora, dno okeanskog podvodnog jezera na kom se nalazi, na vrhu podvodne planine Nutka, izgleda kao da je suvo. Naučnici navode da zemljište podseća na ispucalu koru sušnih područja.
Pretpostavlja se da je stenovita formacija, koja podseća na put od žute cigle, zapravo deo vulkanskih stena koje su popucale tako da podsećaju na ciglu.
„Jedinstvene pukotine pod uglom od 90 stepeni u vezi su sa stresom izazvanim stalnim zagrevanjem i hlađenjem usled višestrukih erupcija“, navode naučnici.
Na prvi pogled, ova stenovita formacija lako se može poistovetiti sa putem ka novom svetu, što i nije u potpunosti netačno. Ovakva istraživanja vode nas u delove planete koje do sada nismo videli i koji mogu da nam otkriju mnoga saznanja o skrivenoj Zemljinoj geologiji, navodi „Sajens alert“.
Centralno jezgro planete Zemlje - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta se zna o misterioznim mrljama veličine kontinenta unutar Zemljinog jezgra
Galaksija na zvezdanom nebu - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici izračunali kada bi ljudi mogli da dođu u kontakt sa vanzemaljcima
Tivat - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
REGION
Nesvakidašnje otkriće u moru kod Tivta /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala