- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Šta se zna o misterioznim mrljama veličine kontinenta unutar Zemljinog jezgra

CC0 / / Centralno jezgro planete Zemlje
Centralno jezgro planete Zemlje - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
Pratite nas
Duboko unutar Zemljinog jezgra nalaze se tzv. džinovske mrlje za koje se procenjuje da su veličine kontinenta, a naučnici se još uvek trude da otkriju njihovo poreklo i uticaj na našu planetu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema studiji iz 2016. godine, dve najveće „mrlje“ nalaze se duboko ispod Tihog okeana i Afrike i iznose oko 10 odsto mase celog Zemljinog plašta (4,01 × 1024 kg). Takođe je poznato da su toplije od svoje okoline.
Što se više studija sprovodi kako bi se saznali neki novi detalji o „mrljama“, one izgledaju misterioznije. Godine 2020, postdoktorski saradnik na Univerzitetu Merilend na Odeljenju za geologiju Dojeon Kim zajedno sa svojim kolegama otkrio je da bi uz korišćenje podataka dobijenih analizom seizmičkih talasa naučnici mogli bolje da ispitaju misteriozne mrlje iz unutrašnjosti Zemlje.
„Gledajući hiljade reakcija na granici jezgra i plašta, dobili smo potpuno novu perspektivu. Ovo nam pokazuje da granični region jezgra-plašt ima mnogo struktura koje mogu proizvesti ove reakcije, a to je bilo nešto što ranije nismo znali jer smo imali uži spektar“, rekao je on.
Konkretno, studija iz 2020. otkrila je ranije nepoznatu strukturu ispod vulkanskih Markiskih ostrva u južnom Pacifiku, takođe otkrivajući da je struktura ispod Havajskih ostrva mnogo veća nego što su naučnici prvobitno pretpostavili.
Mnoge stvari o „mrljama“ ostaju nepoznate. Na primer, naučnici nisu sigurni kada su tačno nastale i kako se to dogodilo, ukazujući da bi mogli biti rezultat neke vrste kosmičkog sudara. Prema profesoru Sujoi Mukhopadhjaj sa Univerziteta u Kaliforniji, ako su te stvari „zaista drevne“, onda nam njihovo poreklo „govori nešto o tome kako se formirala naša planeta“.
Zemljino jezgro i slojevi Zemljine kore - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriće kineskih naučnika: Čudno stanje materije u Zemljinom jezgru
Veliki kanjon u SAD - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
SVET
Rešena misterija „izgubljenog vremena“: Otkriveno šta stoji iza najveće tajne Velikog kanjona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala