- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Odluka koja može ugroziti zdravlje stanovništva u Evropi: SZO može zatvoriti kancelariju u Moskvi

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo Svetske zdravstvene organizacije na ulazu u njeno sedište
Logo Svetske zdravstvene organizacije na ulazu u njeno sedište - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
Pratite nas
Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu usvojila je rezoluciju kojom se predlaže da se analizira mogućnost premeštanja kancelarije SZO za borbu protiv nezaraznih bolesti iz Moskve, gde se trenutno nalazi.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Rezolucija je usvojena na specijalnoj sednici, posvećenoj situaciji u zdravstvu Ukrajine. Nacrt rezolucije iniciralo je više od 35 zemalja-članica organizacije.

Za nacrt rezolucije glasale su Ukrajina, Gruzija, Turska, Moldavija, Izrael, kao i zemlje Evropske unije. Protiv rezolucije su glasale Rusija, Belorusija i Tadžikistan, dok su bile uzdržane Jermenija i Kazahstan. Rezolucijom se predlaže direktoru Evropske regionalne kancelarije SZO Hansu Klugeu da analizira mogućnost prebacivanja kancelarije za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti „izvan Rusije“.

Pored toga, predlaže se da se obustavi održavanje svih regionalnih sastanaka, konferencija i seminara u Rusiji dok se ne završi specijalna vojna operacija.

Rezolucija isključivo političke prirode

Zamenik ministra zdravlja Rusije Andrej Plutnicki, koji je prisustvovao sednici putem video-linka, usvajanje rezolucije bi moglo da ugrozi zdravlje stanovništva u Evropi.
„Usvajanje rezolucije neminovno će dovesti do ograničavanja programa za pružanje medicinske pomoći zainteresovanim zemljama, urušavanja međusobne saradnje koja se odvija u interesu osiguravanja zdravlja stanovništva evropskog regiona SZO i celog sveta, što nije u skladu sa poveljom SZO“, rekao je Plutnicki.
Pomenuta rezolucija SZO je pripremljena na zahtev Ukrajine.
Kako je saopštio pomoćnik ministra zdravlja Rusije Aleksej Kuznjecov, usvajanje rezolucije SZO neće imati negativan uticaj na pružanje medicinske pomoći u Rusiji i snabdevanje ruskih građana lekovima, kao ni na tok naučnih istraživanja i humanitarnu aktivnost zemlje.
Po njegovim rečima, usvojena rezolucija je isključivo političke prirode. Tačke koje sadrži imaju za cilj uništavanje saradnje u zdravstvenoj sferi u evropskom regionu SZO, dok je sama rezolucija u suprotnosti sa ustavom SZO i zadacima koje organizacija izvršava.
„Sigurni smo da zdravstveni sektor, medicina treba da budu izvan politike. Lekari pružaju medicinsku pomoć, spasavajući živote, nezavisno od političke situacije i nezavisnosti od nacionalnosti, mesta stanovanja i političkih stavova pacijenata“, rekao je Kuznjecov.
Logo Svetske zdravstvene organizacije na ulazu u njeno sedište - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
SVET
SZO preporučila Ukrajini da uništi opasne patogene u laboratorijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala