- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačka gasna kompanija VNG otvorila račun u Gasprom banci

© Sputnik / Lola Đorđević Gasovod
Gasovod  - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
Pratite nas
Nemačka gasna kompanija VNG prebacivaće isplate u evrima Gasprom banci radi isplaćivanja isporuka gasa i očekuje da neće biti poteškoća s konvertovanjem valute u rublje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Platićemo iznos koji će i dalje biti nominovan u evrima na račune u Gasprom banci, u skladu s planiranom procedurom, kako bismo garantovali blagovremenu isplatu isporučiocu. Smatramo da konvertovanje u rublje neće predstavljati problem. U krajnjoj meri, otvaranje računa je proteklo bez problema“, saopštila je kompanija, a prenosi agencija Rojters.
Nemačka kompanija nije komentarisala pitanje da li je otvorila dva računa u ruskoj banci – u rubljama i u evrima.
Prema navodima kompanije, biće preduzete sve neophodne mere u skladu sa sankcionim zakonodavstvom, kako bi se obezbedile isporuke gasa Nemačkoj i ekonomska stabilnost zemlje.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 23. marta saopštio da se isplate isporuka gasa zemljama Evropske unije i drugim državama koje su uvele ograničavajuće mere Rusiji prenose u rublje. Putin je potpisao ukaz o tome i upozorio da će, ukoliko „neprijateljske zemlje“ ne budu plaćale gas u rubljama od 1. aprila, Rusija to smatrati neispunjavanjem obaveza iz gasnih ugovora.
Prema novoj shemi, Gasprom banka će otvarati specijalne račune za obračun dugovanja inostranih kupaca za gas. Kupac može da prenosi sredstva u valuti navedenoj u ugovoru za isporuku gasa na prvi račun. Ta sredstva će banka prodavati na Moskovskoj berzi, nakon čega će prebacivati rublje na račun kupca gasa i s njega isplaćivati dugovanje dobavljaču gasa Gaspromu.
Zbog odbijanja Bugarske i Poljske da pređu na na novu shemu isplata Gasprom je 27. aprila obustavio isporuke gasa tim zemljama.
Istog dana agencija Blumberg je, pozivajući se na izvore, objavila da je 10 evropskih kupaca ruskog gasa otvorilo račune u Gasprom banci, a da su četiri kupca već platila gas u rubljama. Agencija je navela da su nova isključenja evropskih potrošača gasa moguća polovinom maja, kada dođe red na nove isplate.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
SVET
Kakva je budućnost Evrope: „Smrzavanje za slobodu“ ili ruski gas za ruske rublje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala