- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Diplomatski rat Hrvatske i Mađarske: Orban – oteli su nam more, Hrvati uručili notu

Pratite nas
Izjava Viktora Orbana da je Mađarskoj „oteto more“ izazvala je pravi diplomatski rat između te zemlje i Hrvatske.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Govoreći za Radio Košut o tome zašto Mađarska ne želi da se pridruži evropskim sankcijama na uvoz ruske nafte, mađarski premijer Viktor Orban izjavi je da „oni koji imaju more i luke mogu dovoziti naftu tankerima“.
„Da nam to nisu oduzeli, imali bismo i luku“, rekao je Orban, misleći na dalmatinsku obalu, koja je nekada bila deo Ugarskog kraljevstva, preneli su hrvatski mediji.
Reagovala je Hrvatska, a ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je da je danas ambasadoru Mađarske uručena nota Ministarstva spoljnih poslova povodom Orbanove izjave premijera Viktora Orbana, koja „implicira teritorijalne pretenzije prema delu hrvatskog Jadrana“.
„Ministarstvo je pozvalo ambasadora Mađarske i uručilo mu notu. Naš ambasador u Budimpešti je zatražio prijem i zatražiće objašnjenje te izjave. Nikakve pretenzije ne mogu danas proći, bez obzira na neke verbalne poruke. Hrvatska teritorija je neupitna i u tom smislu nema nikakve dileme“, rekao je Božinović.
Na pitanje da li je vlada previše popustljiva prema Mađarskoj, Božinović je odgovorio:
„Dobrosusedstvo je temelj odnosa. Mi ne možemo reći da Mađarska nije, pogotovo u procesu pristupanja hrvatske evroatlantskim integracijama bila zagovornik hrvatskog puta“, naveo je Božinović.
On se prisetio da je, dok je bio ambasador Hrvatske pri NATO, kako je kazao, mađarski ambasador bio osoba sa kojom je mogao najviše da odradi.
„Ovo su neka pitanja koja nemaju veze s evropskim vrednostima. Reagujemo i reagovaćemo“, rekao je Božinović, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala