- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden želi ukrajinsku pšenicu

© AP Photo / Patrick SemanskyAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države sa saveznicima traže mogućnost da ukrajinsku pšenicu vrate na svetsko tržište kako bi spustili cene ove žitarice, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ukrajina ima 20 miliona tona pšenice u svojim skladištima. Mi tražimo mogućnosti kako da vratimo pšenicu na svetsko tržište i da samim tim smanjimo cenu“, rekao je Bajden govoreći o merama za borbu protiv inflacije i smanjenje cena za američke potrošače.

Na društvenim mrežama svakodnevno se objavljuju snimci kamiona punih pšenice kako napuštaju Ukrajinu u pravcu Moldavije. Pošto su ukrajinske luke blokirane, teretnjaci idu ka luci Đurđulešti na Dunavu, a otuda u Evropu.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Pšenica  - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
EKONOMIJA
Kina ima polovinu svetskih zaliha pšenice, a Evropa ima zalihe za samo mesec dana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala