- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kina ima polovinu svetskih zaliha pšenice, a Evropa ima zalihe za samo mesec dana

© Sputnik / Alexey Malgavko / Uđi u bazu fotografijaPšenica
Pšenica  - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
Pratite nas
Interesovanje za kupovinu brašna iz Srbije je veliko, a zahteve za kupovinu izvoznici su nedavno dobili iz Nemačke, Češke i Slovenije, što se godinama nije dogodilo.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Naše tržište je do sada bilo regionalno, a u poslednjih pet šest godina izvoz brašna je prepolovljen. Dobro je to što se sada otvaraju nove mogućnosti i to je važno za naš sektor koji je poslednjih meseci zbog ograničavanja cena i izvoza trpeo gubitke“, rekao je za „Politiku” Zdravko Šajatović, predsednik poslovnog udruženja mlinara i proizvođača testenina „Žitounija“.
Prema poslednjim podacima američkog ministarstva poljoprivrede, svetska potrošnja pšenice je već drugu godinu veća od proizvodnje.

Evropa ima zalihe za samo mesec dana

Cene rastu ne samo zbog inflacije već i zbog poremećaja ponude i tražnje ali i iz straha. Zato se očekuje da će sada svi povećavati zalihe, a naročito države koje uvoze pšenicu, kaže Šajatović.
On napominje da od 280 miliona tona tekućih svetskih zaliha pšenice, samo Kina ima polovinu. Ona s tim količinama pokriva svoju godišnju potrošnju.
„Poremećaji su ogromni. Evropa koja je u zbiru svih država neto izvoznik ima pšenice za svega mesec dana. I te države će iz straha morati da menjaju svoje politike. Zato se sada Nemačka i Češka javljaju da kupuju u Srbiji, a nikada to nisu radile. Ili Slovenija, koja nije nabavljala brašno od nas još od raspada Jugoslavije“, naglašava Šajatović.
Prema njegovim rečima, u maju će ostati uvećane kvote od 23.000 tona, a postoji obećanje da bi od juna trebalo da krene izvoz brašna bez ograničenja. Potvrdio je da, od pre dva dana, izvoz iz Srbije po utvrđenim kvotama, teče nesmetano, i da je svima koji su podneli zahteve odobren izvoz brašna.

Koliko će pšenice uopšte biti u prodaji

Postoje i naznake da bi mlinarskom sektoru mogla da bude nadoknađena i razlika između tržišne i umanjene, ograničene cene brašna na osnovu uredbe za februar, mart i april ove godine.
Cena pšenice dostigla je nedavno na berzi i 40 dinara, a sva dešavanja upućuju da će žito ostati na ceni.
„Ugovaranje pšenica novog roda već počinje. I na stranim i na domaćoj berzi. Jedna količina je čak i prodata po ceni od 37,5 za kilogram. To je za dinar manje nego stara pšenica, a ovo znači da će i žito novog roda imati dobro cenu“, napominje Zdravko Šajatović.
On dodaje da je pitanje koliko će pšenice uopšte biti u prodaji jer će vlasnici, poučeni dvogodišnjim iskustvom, zadržavati robu dok će trgovci gledati da što više kupe, jer je velika kriza u svetu.
Žetva pšenice u Novosibirskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
EKONOMIJA
Vlada Srbije povećala kvotu za izvoz pšenice na 220.000 tona
pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
EKONOMIJA
Svetska kriza i žitarice – koliko balkanske zemlje zavise od uvoza iz Srbije
Nezdrava hrana – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
DRUŠTVO
Kako da razlikujete dobre i loše aditive
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala