- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Makron: Prijem Ukrajine u EU trajaće godinama, a možda i decenijama

© AP Photo / Lewis JolyEmanuel Makron polaže predsedničku zakletvu
Emanuel Makron polaže predsedničku zakletvu - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Pratite nas
Proces prijema Ukrajine u Evropsku uniju mogao bi da traje nekoliko godina, pa čak i decenija, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Odlično znamo da će proces koji omogućava stupanje Ukrajine u EU trajati nekoliko godina, pa čak, iskreno govoreći, i decenija, ukoliko ne odlučimo da snizimo standarde za stupanje u Evropsku uniju“, rekao je Makron nastupajući na zatvaranju konferencije o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu u Strazburu.
Predsednik Francuske je predložio da se stvori „nova evropska politička zajednica“, koja bi mogla da primi Ukrajinu u svoje redove.
„Da razjasnimo, Evropska unija ne može da bude jedino sredstvo za strukturisanje evropskog kontinenta u kratkoročnoj perspektivi... Neophodno je stvoriti ono što bih ja nazvao 'evropskom političkom zajednicom'. Ta nova evropska organizacija bi oomgućila evropskim, demokratskim nacijama da nađu novo mesto za političku saradnju, saradnju u oblasti bezbednosti, energetsku saradnju“, rekao je Makron i dodao da je takva struktura neophodna za zemlje poput Ukrajine koje čekaju razmatranje prijema u članstvo.
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je tokom posete Kijevu u aprilu predala predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom upitnik za početak pregovora o stupanju u EU. Ona je naglasila da je taj dokument „osnova za diskusije u narednim mesecima“.
Zelenski je kasnije saopštio da je ambasadoru EU u Ukrajini Matiju Masikasu predao ispunjeni prvi deo odgovora na upitnik i dodao da će Ukrajina uskoro predati Evropskoj uniji i drugi deo tog dokumenta.
Zelenski je 28. februara potpisao prijavu za prijem Ukrajine u EU, a sledećeg dana Evropski parlament je podržao rezoluciju o davanju Ukrajini statusa zemlje-kandidata.
Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
RUSIJA
Si Đinping: Evropa treba da podrži Rusiju i Ukrajinu u postizanju mira
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala