- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Si Đinping: Evropa treba da podrži Rusiju i Ukrajinu u postizanju mira

© AP Photo / UN Web TVSi Đinping
Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Pratite nas
Evropljani treba da uzmu u svoje ruke pitanje bezbednosti, a evropske strane su dužne da podrže Rusiju i Ukrajinu u postizanju mira putem pregovora, izjavio je predsednik Kine Si Đinping u razgovoru s kancelarom Nemačke Olafom Šolcom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Lideri dveju zemalja razgovarali su posredstvom video-veze. Si Đinping i Olaf Šolc su, pored bilaternalne saradnje i dijaloga Evropske unije i Kine, otvoreno razmenili mišljenja o situaciji u Ukrajini.
„Kina je uvek bila na strani mira, uvek je samostalno donosila odluke, a takođe je stalno na svoj način doprinosila pomirenju i održavanju pregovora, smanjenju napetosti situacije“, rekao je Si Đinping, a prenosi Centralna televizija Kine.
Prema njegovim rečima, situacija u Ukrajini ponovo podstiče Evropu da se odlučno bavi svojom bezbednošću.
„Neophodno je svim snagama izbegavati zaoštravanje sukoba i njegovo širenje, koji mogu da dovedu do nepopravljive situacije“, dodao je kineski predsednik.
Si Đinping je, takođe, naveo da Evropa treba da iskoristi istorijsku i političku mudrost i da posveti pažnju dugoročnoj evropskoj stabilnosti, te da teži tome da na odgovoran način rešava probleme.
„Evropljani treba da uzmu bezbednost Evrope u svoje ruke. Kineska strana se zalaže za to da Evropa igra pozitivnu ulogu u procesu doprinošenja pomirenju i održavanju okvira bezbednosti“, naveo je Si Đinping.
Prema njegovim rečima, „Kina pozdravlja sve napore međunarodne zajednice koji doprinose primirju i pregovorima“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin na vojnoj paradi u čast 77. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
RUSIJA
Ceo Putinov govor sa Parade pobede: Sve poruke ruskog predsednika /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala