- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Makron na konferenciji sa Šolcom: Cilj nam je da primirje u Ukrajini nastupi što pre

© AP Photo / Hannibal HanschkePredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Pratite nas
Francuska i Nemačka nameravaju da izdejstvuju što skorije uspostavljanje primirja u Ukrajini koje će omogućiti da se privedu kraju rusko-ukrajinski pregovori sa ciljem postizanja mira, izjavio je francuski lider Emanuel Makron.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ono što želimo da ostvarimo je što skoriji prekid vatre koji će omogućiti da se dovrše započeti pregovori između delegacija Ruske Federacije i Ukrajine, kako bi bio uspostavljen mir i održivo povlačenje ruskih snaga. To je naš cilj. Želimo da pomognemo Ukrajini da vodi pregovore pod onim uslovima koje će sama definisati“, rekao je predsednik na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu.

U isto vreme, Makron nije isključio mogućnost da bi Velika Britanija mogla da „pronađe svoje mesto“ u novom evropskom političkom establišmentu. On je ranije danas izjavio da bi proces ulaska Ukrajinu u EU mogao da traje nekoliko godina ili čak i decenija. S tim u vezi, pozvao je na stvaranje novog „evropskog političkog establišmenta“ koji bi mogao da primi Ukrajinu u svoje redove.
„Ta zajednica je način da se pronađe drugi oblik saradnje sa zemljama poput Britanije koja je odlučila da napusti EU, ali koja može da pronađe svoje mesto u toj novoj političkoj zajednici“, ocenio je on, navodeći da će ideja o stvaranju nove evropske političke zajednice biti jedna od tema o kojoj će, zajedno sa Šolcom, razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

O antiruskim sankcijama

On se osvrnuo i na pitanje novih antiruskih sankcija, rekavši da će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razmotriti večeras uslove za njihovo usvajanje tokom posete Budimpešti.
„Nastavljamo da razmenjujemo mišljenje sa kolegama o temi sankcija. Predsednica EK će danas u Budimpešti moći da razgovara sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i drugim mađarskim kolegama o mogućnostima za jačanje međusobnog poverenja, kako bi napredovali ka novom paketu sankcija“, konstatovao je Makron.
Prema njegovim rečima, „efikasnost podrške koja se pruža Ukrajini zavisi od jedinstva Evrope i čvrstine njenog odgovora kada je reč o sankcijama određenim sektorima i nekim predstavnicima Rusije“.
Govoreći o samitu EU-Zapadni Balkan, Makron je rekao da će on biti održan u junu. „Dogovorili smo se da u junu održimo samit o Zapadnom Balkanu, koji će se održati pre samita EU“, dodao je francuski lider.
Grb na zgradi Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
RUSIJA
Ruski senator: Rusiju neće slomiti ni šesti ni sedmi paket sankcija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala