- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta je tajna popularnosti legendarnih sovjetskih magnetofona /foto/

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaMagnetofon
Magnetofon - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
Pratite nas
Danas, u digitalnom dobu, retko ko se seća magnetofona koje su u Sovjetskom Savezu nazivali „bobiniki“. Ovi aparati su tada bili veoma popularni i bilo ih je teško kupiti. Mladi ih danas smatraju relikvijom i samo su kolekcionari i ljubitelji retro stvari spremni da mnogo plate za stare magnetofone.

Monstrum među sovjetskim magnetofonima: Težak 24 kilograma

Kijevska fabrika radija proizvodila je magnetofon „Dnjipro 11“ koji je bio težak više od 24 kilograma, a čiji je okvir bio napravljen od drveta. Ovaj magnetofon se pojavio 1960-ih godina i bio je ekskluzivan za to vreme. S obzirom da je bio težak retko kad su mu vlasnici menjali lokaciju.

„Majak“ sa daljinskim upravljačem

Najpoznatiji model sovjetskog magnetofona se takođe proizvodio u Kijevu. Prvi „Majak 001“ je bio proizveden 1973. godine. Još tada je imao daljinski upravljač i brojač za dužinu magnetofonske trake. Imao je dve brzine 9,53 i 19,05 centimetara u sekundi i mnoge mogućnosti. Na njemu su mogle da se snimaju i puštaju monofonski i stereofonski snimci, kao i da se preko jednog snimka presnimi drugi. Bio je težak oko 20 kilograma.

Model „Ilet“ o kome su maštali svi ljubitelji muzike

Magnetofon „Ilet“ je proizvodila Volžska elektromehanička fabrika. Voleli su ga ljubitelji muzike jer je imao mnogo funkcija, dobar sistem za prigušivanje šumova, pojačalo i daljinski upravljač. Kupce su najviše privlačili dodatni zvučnici. Oni su se retko mogli naći u sovjetsko vreme.
Tokom 1979. godine u fabrici „Renij“ je počela proizvodnja magnetofona „Elektronika TA 01-003“. Ovaj model je imao tri motora i traka je bila kvalitetna. Bio je popularan jer je imao važne sisteme kao što su elektronski uređaj za zaustavljanje i sistem za stabilizaciju napetosti magnetne trake. I on je imao daljinski upravljač i sistem za prigušivanje šumova.
Na magnetofonu je bilo moguće slušati snimak i unapred i unazad i mogao je da se premotava. Imao je indikator koji je prikazivao nivo snimanja i reprodukcije. Ovi magnetofoni su se 1980-ih proizvodili u Kirovskoj fabrici za proizvodnju električnih mašina „Lepse“.

Ko je prvi izmislio „bobini“ magnetofon?

Prvi ovakav magnetofon je izmislio nemački naučnik Kurt Štile, koji je prvi model predstavio 1925. godine. U početku je umesto trake korišćena tanka žica i papir, a kasnije su počeli da koriste polimernu traku. Najpoznatije kompanije koje su proizvodile magnetofone u nemačkoj su bile AEG i BASF. Nemačka je tada imala vodeću ulogu u proizvodnji magnetofonske opreme.
Krajem 1980-ih su se u Sovjetskom Savezu pojavili kasetofoni koji su bili lakši za korišćenje i dostupniji, ali se smatra da je zvuk sa magnetofonskih traka bio kvalitetniji.
Vыstavka retro-avtomobileй v Sankt-Peterburge - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
DRUŠTVO
Koji su najdugovečniji modeli automobila?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala