- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski dermatolog otkriva šta je ključno za sprečavanje osipa i akni na licu

CC0 / Pixabay / koža
koža - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
Pratite nas
Pre spavanja je obavezno ukloniti šminku i umiti se, jer se usled nepravilne i nedovoljne nege na koži može pojaviti osip, izjavila je dermatovenerolog i šef odeljenja za kozmetologiju na Moskovskom naučnom-praktičnom Centru za dermatovenerologiju i kozmetologiju Polina Kolčeva.

„Pre spavanja je obavezno ukloniti šminku i umiti se, a nakon umivanja naneti laganu kremu, pošto se noću u koži odvijaju različiti biohemijski procesi i tada koža treba da diše i odmara se. Ipak, treba imati na umu da ni previše nege nije dobro za kožu, s obzirom da ona proizvodi svoj normalni sebum, koji je štiti od isušivanja, pomaže u održanju normalnog stanja kože i reguliše njen pH. Iz tog razloga, prekomerno umivanje može da dovede do toga da masna koža bude isušena, a to predstavlja veliki problem za dermatologe i kozmetologe“, objasnila je Kolčeva.

Prema rečima doktorke, prilično često se u praksi sreće pojava osipa, na primer, akne koje se pojavljuju zbog toga što čovek zaboravi da se umije pre spavanja ili to ne uradi dovoljno detaljno. Istovremeno, kako je precizirala, osip na licu može se pojaviti iz mnogo drugih razloga: počev od nepravilne nege, lošeg stila života, pa do hormonskih genetskih problema. Ona je još dodala da u određivanju prirode osipa i njegovog eliminisanja može da pomogne samo lekar, to ne treba sami da radimo.
Kako je doktorka istakla, ako se koristi micelarna voda, treba zapamtiti da većina savremenih sredstava traži neutralizaciju u vidu losiona ili umivanja vodom.

„Svojim pacijentima preporučujem da micelarnom vodom uklone vodootpornu šminku, a nakon toga se umiju i prebrišu lice losionom ili tonikom“, naglasila je Kolčeva.

Kako je još dodala, u toku dana nije potrebna dodatna nega kože, osim u slučajevima kada je reč o konkretnim oboljenjima, na primer, aknama.
Ona je ispričala da neki ljudi tokom leta praktikuju da osveže lice termalnom vodom.

„Termalna voda obogaćena je različitim mikroelementima, koji potiču iz hidrotermalnih izvora i od toga kakva se voda koristi, treba da zavisi i frekventnost njene upotrebe. Samo izotoničnu vodu koža sme da upije, ostale vrste je bolje da ne upija zbog sadržaja soli, koja može da isuši kožu. Termalnu vodu je bolje pomešati sa kremama, pa je leti nije potrebno samo prskati po koži“, zaključila je ona.

Hrana u frižideru - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
DRUŠTVO
Kakve veze hormoni imaju sa ishranom i kako da ne budemo uvek gladni
Glavobolja - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
DRUŠTVO
Kako preživeti promenu vremena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala