- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Opasnost s Morače: Hoće li ljeti presušiti slavine u primorskim gradovima

Ulcinj - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
Pratite nas
Izvorište „Bolje sestre“ na Skadarskom jezeru žrtva je nelegalne eksploatacije šljunka iz korita Morače. Zbog smanjene izdašnosti za 80 odsto, pod znakom je pitanja da li će tokom turističke sezone primorje imati dovoljno vode, upozoravaju u Regionalnom vodovodu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sa izvorišta „Bolje sestre“ tokom ljeta se snadbijevaju primorski gradovi Budva, Kotor, Tivat, Bar, Ulcinj i djelimično Herceg Novi.
„Kada je počeo da se radi Regionalni vodovod izdašnost je bila 2.650 litara da bi 9. avgusta 2021. bila nekih 265 litara u sekundi. To je alarmantan podatak i treba svakoga da uozbilji u Crnoj Gori. Dovodi se u pitanje vodosnabdijevanje u ljetnjem dijelu za jul, avgust i septembar. Džaba hoteli s pet zvjezdica ako nema vode“, kazao je za crnogorske medije Zoran Lakušić, predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda.
S izvorišta „Bolje sestre“ vodom se snabdijeva šest primorskih opština, među kojima i Ulcinj. Zato ugostitelji u tom gradu dan bez vode ne mogu da zamisle. Ko će, kažu, da ljetuje, a da mora bidone da puni.
„Da kažemo gostima nemojte da dolazite i neka idu u Albaniju neka se kupaju i odmaraju, pa onda neka se vrate kod nas da piju i da jedu“, pita ugostitelj Ramazan Lešević.
A turizam je glavna razvojna grana. Da je sve otišlo predaleko kada je riječ o devastaciji rijeka smatra i Jovan Zvizdojević čiji je bunar u Zeti zbog ugroženosti podzemnih voda - davno presušio.
CC BY-SA 3.0 / Vikipedija / Kanjon Morače
Kanjon Morače - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
Kanjon Morače
„Kada je 2004, do 2006. krenula eksploatacija u ovom obimu voda je naglo počela da pada, već 2012, 2013. taj bunar je suv i zimi kada su obilne padavine“, priča Zvizdojević.
Devastatori se moraju zaustaviti, poručuju ugostitelji, jer ukoliko se to ne učini, prognoze nijesu dobre.
„Ako se to ne uradi nastaviće se propadanje vodoizvorišta, imaćemo i dalje pad i to će dovesti do nesagledivih posljedica za regionalni vodovod, turizam i ukupno Crnu Goru. To se ne smije dozvoliti. Prvenstveno od nadležnih koji bi, shodno ovlašćenjima, trebalo da djeluju“, kategoričan je Zoran Lakušić.
Iz korita donjeg toka Morače u Skadarsko jezero, kroz koncesione radove regulacije toka izvađeno je više od sto hiljada kubika šljunka. Koncesije su imale tri podgoričke građevinske firme.
Ogromne količine materijala iz korita rijeke i sa poljoprivrednog zemljišta na obali izvadili su i nelegalni eksploatatori kojima inspekcije uglavnom ne uspijevaju da uđu u trag.
Korito rijeke produbljeno je znatno ispod 10,5 metara nadmorske visine, koje se smatra najnižom dozvoljenom kotom, ispod koje, kako tvrde u RV, uticaj na kretanje vode ostavlja posljedice i na izvorišta.

U Regionalni vodovod uloženo 107 miliona eura

Regionalni vodovod u koji je uloženo oko 107 miliona eura pušten je u rad 2010. godine, kada su na njega priključeni Budva, Kotor i Tivat. Godinu kasnije je priključen Bar, a 2012. godine Ulcinj. Od 2013. godine kroz tivatski vodovodni sistem 40-50 litara u sekundi dobijao je Herceg Novi.
Regionalnim vodovodom riješen je dugogodišnji problem, kada su pojedini gradovi u sezoni, poput Budve, bili bez dovoljno vode, dok se Herceg Novi, uz višesatne restrikcije, dijelom snabdijevao iz Hrvatske.
Herceg Novi - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
Herceg Novi
U periodu turističkih rekorda na primorju je iz ovog vodovoda zabilježena višednevna potrošnja od 750 litara u sekundi.
Crna Gora je, prema zvaničnim podacima, 2019. godine zabilježila najbolju turističku sezonu u istoriji, sa više od 2,6 miliona turista, više od 14,5 miliona noćenja i 1,1 milijardu eura prihoda. Primorskim opštinama je te godine isporučeno više od devet miliona metara kubnih vode – oko 5,7 miliona kubika samo od juna do septembra.
I prošlogodišnja turistička sezona je prema izjavama bivšeg ministra Jakova Milatovića, bila uspješna - do septembra se u državnu kasu od turizma bilo slilo 700 miliona eura.
Česma u Danilovgradu - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2022
REGION
Danilovgrad još pije vodu sa „ruskog“ vodovoda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala