Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U trenutku kad mnogi gaze istoriju: Kako će se održati Besmrtni puk u Srbiji i Republici Srpskoj

© Sputnik / Dejan Simić"Besmrtni puk" ispred Skupštine u Beogradu
Besmrtni puk ispred Skupštine u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
Pratite nas
Manifestacija „Besmrtni puk“ održana prvi put u Rusiji 2014. godine sa ciljem očuvanja ličnog sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu biće i ove godine održana u Srbiji. Učesnici će u šetnji na Dan pobede 9. maja u više gradova naše zemlje nositi fotografije članova svojih porodica koji su poginuli tokom rata.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Centralni događaj biće šetnja Besmrtnog puka Beogradom, 9. maja u 10 sati učesnici će se sastati kod Vukovog spomenika i prošetati do Groblja oslobodilaca Beograda.
Sat kasnije, oni koji žele da odaju poštu poginulim rođacima okupiće se u Nišu kod logora „Crveni krst“, kao i u Aranđelovcu. Šetnja će biti održana i u okruženju, u Trebinju u Republici Srpskoj, okupljanje je zakazano kod spomenika vojvodi Luki Vukaloviću u večernjim časovima.
Ovo su samo neki od gradova u zemlji i okruženju u kojima će biti održan Besmrtni puk. Viši savetnik Ruskog doma u Beogradu Georgi Engelhardt za Sputnjik kaže da će se poštovaoci dela poginulih i ideje antifašizma ove godine okupiti u desetinama mesta u Srbiji.

Istoriju su napisale žrtve

On dodaje da je važno da se ta borba ne zaboravi u vremenu revizije i falsifikovanja istorije na svim meridijanima i ne krije radost što je manifestacija „Besmrtni puk“ pustila korenje u Srbiji, kaže da za to postoje apsolutno objektivni razlozi.
„Pre svega, to je veliko stradanje, stradanje Srpskog naroda u dva svetska rata, u Velikom i Drugom svetskom ratu, znamo da su Srbima naneti strašni gubici. Upravo zato vaš narod ima taj sluh, osećaj i razumevanje za to šta znače te žrtve. To nije samo teorija, nije samo istorijska čitanka, to je nešto vrlo direktno za mnogobrojne porodice koje imaju rođake koji su dali svoje živote, stradali tokom tih ratova. To je iskustvo koje je zajedničko našim narodima. To je još jedna karika u lancu istorijskog prijateljstva koje nas povezuje“.
Naš sagovornik podseća da šetnji u Beogradu tradicionalno učestvuju i predstavnici ruske ambasade u Srbiji.
Manifestaciju ove godine prati još jedan važan događaj, 8. maja u Nišu će biti otkriven spomenik na mestu takozvanog „Niškog incidenta“, oružanog sukoba savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu.
© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin učestvuje u šetnji "Besmrtnog puka" u Moskvi
Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvuje u šetnji Besmrtnog puka u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvuje u šetnji "Besmrtnog puka" u Moskvi
„To je mesto gde je u novembru 1944. godine američka avijacija bombardovala kolonu sovjetske armije, poginuli su brojni sovjetski vojnici, pa i komandant korpusa koji je bio u ofanzivi na neprijatelja u tom delu Srbije. Tada se dogodila i vazdušna bitka između sovjetske i američke avijacije. Na mestu tog nemilog događaja napravljen je spomenik žrtvama „Niškog incidenta“ koji će biti svečano otvoren pre Dana pobede“, kaže Engelhardt.

Predstavnik Srbije u Rusiji

Sagovornik Sputnjika iz Ruskog doma otkriva još jednu novinu vezanu za proslavu Dana pobede, koja će se dogoditi u Rusiji. Naša zemlja ove godine na ovoj važnoj manifestaciji imaće svog predstavnika i to sa Kosova i Metohije.
„Ona nije zvanična predstavnica Srbije, ali je vrlo talentovano dete, Pavlina Radovanović iz Orahovca. Otputovala je u Moskvu na poziv organizatora Besmrtnog puka u Rusiji i pevaće pesme sa Kosova i Metohije. To je nešto sasvim prirodno, zapravo samo pokazuje koliko su prirodne naše rusko – srpske veze i kakvu i koliku budućnost imaju“, kaže za Sputnjik viši savetnik Ruskog doma u Beogradu.
Manifestacija „Besmrtni puk“ sa godinama je u Rusiji sve masovnija, a održava se i u drugim zemljama i ne samo u Evropi.
Organizatori istoimenog društvenog pokreta saopštili su da su američke i britanske vlasti ove godine zabranile održavanje marša „Besmrtnog puka” na svojoj teritoriji.
Pavlina Radovanović na nastupu u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
KULTURA
Kosovsko čudo u Moskvi na Dan pobede - Srbija će imati svog predstavnika u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala