- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski lekar otkriva: Ovaj začin je među nama 3.000 godina i ima 300 korisnih svojstava

© Flickr / THORZačini
Začini - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
Pratite nas
Ruski nutricionista Andrej Zolotarev ispričao je za radio Sputnjik koji gusti začin ne samo da daje poseban ukus hrani, već ima i lekovita svojstva. U pitanju je senf.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Senf ima otprilike tri stotine korisnih svojstava, istakao je nutricionista.
Kako kaže, njegove začinjene vrste imaju antiseptičko i antihelmintičko dejstvo.

„Taj proizvod se gotovo tri hiljade godina nalazi na stolovima ljudi. Prvi razlog iz kojeg su počeli da koriste senf je njegovo antiseptičko i anthelmintičko dejstvo. Upravo su senf služio uz ribu da bi zaštitio creva od zaraze helmintima. Ukoliko je začinjeni senf u jelu, vaša creva biće zaštićena od različitih parazita i bakterijskih infekcija“, objasnio je Zolotarev.

Manje začinjene vrste tog začina stimulišu probavni sistem, odnosno povećava se proizvodnja želudačnog soka, zbog čega se teška hrana efikasnije vari, dodao je nutricionista.
Pored toga, prema njegovim rečima, senf može malo da snizi krvni pritisak.
„Ukoliko je osoba imala visok krvni pritisak, on se normalizuje. Ako je reč o hipotenziji, ovde ili nema efekta, ili čovek može da se znoji, pritisak će još malo pasti“, objasnio je dijetolog.
Međutim, upozorio je da bi pacijenti sa oboljenjima gastrointestinalnog trakta trebalo da budu oprezni kada je reč o unosu senfa. Oni koji nemaju kontraindikacije mogu da jedu senf u razumnim količinama gotovo svaki dan, zaključio je on.
Persijski začini - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
SVET
Začin koji smanjuje nivo lošeg holesterola
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala