- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolit Joanikije: Obnovićemo Njegoševu kapelu na Lovćenu

© Sputnik / Dejan SimićVladika budimljansko - nikšićki Joanikije
Vladika budimljansko - nikšićki Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
Pratite nas
„Vidimo da pojedini ljudi, pojedine grupe i grupice ne prestaju da klevetaju crkvu i da šire mržnju, a meni ih je lično žao“, kazao je vladika.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije najavio je na Njegušima u hramu Svetog Georgija obnovu kapele na Lovćenu, uz poruku da se za to treba dobro pripremiti.
On je poručio da obnova hrama Svetog Georgija „treba da bude predukazanje i priprema za obnovu lovćenske kapele i vraćanje Njegoševih sveštenih kostiju u crkvu”.
„Iskra vere, iskra ognja Božanskoga sinula je i raspalila se na Njegušima ispod Lovćena. Petrovići su u ove gore uneli i ideju Nemanjića i Crnojevića i ostalih vladarskih loza sa ovoga područja“, naveo je vladika.
Podsetio je da je hram Svetog Georgija obnovljen ponajviše zaslugom blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, ali i porodice Petrović Njegoš.
Najavio je i njegovo osvećenje u toku leta ili jeseni, ukoliko se svi neophodni radovi privedu kraju.
„Neka njegova obnova bude predukazanje i priprema za obnovu lovćenske kapele i vraćanje Njegoševih sveštenih kostiju u crkvu, kako je on to zaveštao. Da ispunimo njegov zavet. Daće Bog, treba se dobro pripremiti za to“, poručio je mitropolit Joanikije, prenosi portal Berane onlajn.
Kazao je da svi dobronamerni ljudi treba samo da pogledaju na one koji su branili Njegoševu kapelu od komunističke bezbožne aždaje.
„Od aždaje koju Sveti Đorđe ubija kopljem. Od nje imamo ostatke, još uvek. Pa vidimo da pojedini ljudi, pojedine grupe i grupice ne prestaju da klevetaju crkvu i da šire mržnju. Meni ih je lično žao. Teško tome čoveku koji se ispunjava mržnjom i gnevom protiv Crkve i protiv svetinje. Oni su u velikom pomračenju. I molimo se za njihovo prosvetljenje, jer su to naša braća. Ali vidimo da im je toliko omiljela ta priča i da neprestano seju mržnju. Nadamo se da će svetlost Božje istine, pravde i ljubavi Božje i njih prosvetliti. To je naša molitva“, kazao je mitropolit Joanikije.
Vladika je naglasio da se nijedan Petrović nije našao u zlome delu rušenja Lovćenske kapele.
„Princ Mihailo Petrović, unuk kralja Nikole se tome suprotstavio. Hrabro se suprotstavio, ali očigledno je to bila malo šira priča i širi planovi. I služi Petrovićima na čast, ne samo što su crkve podizali i što su narod okupljali, i pravili državu nego i novijoj generaciji Petrovića služi na čast što se nisu uključili u to bezbožno delo nego su bili protiv“, zaključio je vladika.
Ruševine Njegoševe kapele na Lovćenu 1924. godine - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
REGION
Kako je uništen simbol tradicionalne Crne Gore: Pola vijeka od rušenja crkve na Lovćenu
Mitropolit Amfilohije - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
KULTURA
„Štap mitropolita Amfilohija“, povest koja postiđuje sitne duše /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala