- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Hrvatski plaćenik izjavio da je dobio naređenje da „ne pušta civile iz Marijupolja“ /video/

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaUništena zgrada u blizini metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolj
Uništena zgrada u blizini metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolj - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2022
Pratite nas
Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebek, kojeg su zarobile ruske oružane snage u Marijupolju pošto se borio na ukrajinskoj strani, izjavio je da je dobio naređenje da ne pušta civile iz tog grada, objavila je Narodna milicija DNR. On je još ispričao kako je zarobljen i objasnio razliku između pripadnika "Azova" i ukrajinske vojske.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema informacijama Narodne milicije DNR, hrvatski plaćenik ispričao je kako su ukrajinske snage zauzele položaje na teritoriji metalurškog kombinata u Marijupolju. Prema njegovim rečima, osim njega je u jedinici bilo još stranaca, tri državljanina Velike Britanije, koji su dezertirali.

„Dok smo bili u kombinatu, bilo nam je naređeno da ne puštamo civile iz Marijupolja. To je naredio komandir bataljona Evgenije Petrovič Bova. Zašto? Navodno, ne znamo ko izlazi iz grada i koje informacije može da oda neprijatelju“, ispričao je Prebek.

Strašna surovost „Azova“

Hrvatski plaćenik je u intervjuu za „RT“ objasnio razliku između nacističkog bataljona „Azov“ (protiv čijih boraca je u Rusiji pokrenut krivični postupak) i ukrajinske vojske.

„Da, postoji razlika. Kako su mi pričali, 'Azov' se povinuje istim naređenjima kao i Nacionalna garda. Oni učestvuju u odbrani, ali mi smo dobijali različita naređenja. Azovci nisu deo ukrajinskih oružanih snaga“, ispričao je on.

Govoreći o ideologiji nacističkog bataljona „Azov“, Hrvat je istakao da je čuo priče o tome šta rade, ali da nikada nije bio svedok toga.
„Slušao sam o njihovoj nacističkoj ideologiji. Takođe sam čuo o strašnim stvarima koje rade civilima. Lično nisam video ništa od toga, ali su mi pokazivali snimke i grozote koje su činili. Strašna surovost“, dodao je on.

Hrvatski plaćenik nadao se ukrajinskom državljanstvu

Hrvatski plaćenik je takođe ispričao kako je zarobljen.

„Napuštali smo Marijupolj peške, krijući se i krećući samo noću, izbegavajući bilo kakve kontakte. Uhvaćeni smo oko 5 sati ujutru po lokalnom vremenu, 24. aprila. Hodali smo cele noći, bili smo veoma umorni i nismo obratili pažnju da smo se suviše približili ruskim položajima. Primetili su nas, a mi nismo hteli da se borimo, nego smo se jednostavno predali“, ispričao je on.

Kako je još dodao, potpisao je ugovor sa ukrajinskom vojskom 25. maja 2020. godine, jer je hteo da dobije ukrajinsko državljanstvo. Prebek je takođe izjavio da nije imao nikakvo posebno vojno iskustvo niti je učestvovao u bilo kakvim velikim vojnim operacijama pre toga.
Uništena zgrada u blizini metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolj - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
RUSIJA
Šta krije podzemni grad kombinata Azovstalj
Prebek je na kraju naglasio da sa njim dobro postupaju i da mu je ukazana medicinska pomoć.

„Dobro se osećam. Osim toga što me ispituju, dobro se odnose prema meni. Ponekad i bolje, nego u mojoj vojsci. Hrana je dobra, pružena nam je medicinska pomoć“, istakao je on.

Ranije je, kako je prenela hrvatska nacionalna televizija, Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske potvrdilo da su Oružane snage Rusije zarobile hrvatskog državljanina u Marijupolju.
Hrvatski mediji su ranije više puta objavljivali da „dobrovoljci“ iz Hrvatske učestvuju u oružanom sukobu na strani Kijeva.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Britanski plaćenik - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
RUSIJA
Upozorenje zarobljenog britanskog plaćenika: Dobro razmislite pre nego što krenete u Ukrajinu /video/
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev  - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
RUSIJA
Medvedev: Ukrajina preplavljena plaćenicima, za njih ne važi Ženevska konvencija
Član predsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
REGION
Dodik: Plaćenici iz BiH moraju biti kažnjeni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala