- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Minsk: Pregovore o Ukrajini treba voditi i sa Belorusijom

© Sputnik / Andrei Aleksandrov / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Belorusije
Zastave Rusije i Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
Pratite nas
Rešenje sukoba u Ukrajini treba da bude zasnovano na interesima Ukrajine, Rusije i Belorusije, saopštio je ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Zainteresovani smo da se taj sukob u susednoj zemlji reši što pre. Treba da se nađe rešenje tog pitanja, ali na osnovu ravnoteže interesa koja bi bila principijelno važna i za Rusiju, i za Ukrajinu i Belorusiju“, konstatovao je Makej.
Pregovore o rešavanju situacije u Ukrajini treba voditi i sa Belorusijom, dodao je ministar.
„Pregovori treba da se vode uz učešće onih zemalja za koje je važna situacija koja se razvija u našem regionu. To se tiče i Rusije i Ukrajine i Belorusije. Ako govorimo o garancijama, onda treba da postoji jasna koncepcija toga kakve će biti bezbednosne garancije i za Rusiju, i za Ukrajinu i za Belorusiju“, rekao je Makej, prenela je beloruska agencija Belta.
Prema njegovim rečima, nije toliko važno mesto gde bi mogli da se održe pregovori o rešavanju sukoba u Ukrajini – važno je da postoji konkretan rezultat koji bi odgovarao svim stranama, kao i zainteresovanost svih strana za rešavanje sukoba.
Makej je naglasio da pokušaji Zapada da napumpaju Ukrajinu oružjem neće dovesti ni do čega dobrog.
„Danas vidimo pokušaje tog istog Zapada da 'ugasi' ratni požar, dolivajući u njega benzin. To je nemoguće, to što danas vidimo – očigledne pokušaje da se region napumpa oružjem, slanje plaćenika – to neće dovesti ni do čega dobrog“, rekao je Makej.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje kijevski režim već osam godina izlaže maltretiranju i genocidu“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Rabočaя poezdka prezidenta RF V. Putina v Soči - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
RUSIJA
Putin: Rusi, Belorusi i Ukrajinci su jedan narod, dešavanja u Ukrajini su tragedija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala