https://lat.sputnikportal.rs/20220506/da-li-je-svinjska-mast-zaista-zdravija-od-ulja-1137094904.html
Da li je svinjska mast zaista zdravija od ulja
Da li je svinjska mast zaista zdravija od ulja
Sputnik Srbija
Svinjska mast je postala najtraženija roba, kažu da čak jedan kilogram masti može da zameni četiri litra ulja. Mnogi veruju da je hranu zdravije pripremati na... 06.05.2022, Sputnik Srbija
2022-05-06T07:19+0200
2022-05-06T07:19+0200
2022-05-06T07:19+0200
društvo
društvo
nauka i tehnologija
nutricionisti
ishrana
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/04/04/1136139235_0:91:1496:933_1920x0_80_0_0_3f8b8e89fe260b2bafb09f505bd36d5b.jpg
Prema prof. dr Nebojši Tasiću, mast nikada nije ni izgubila na popularnosti, ali je u poslednjih 20 do 30 godina nutricionizam postao ne samo nauka već i pokret.„Naučna i dnevna istina koju čujemo svaki dan nisu uvek iste. Naime, ovih dana se vidi u vestima da se traži ulje i sada se vidi po cenama masti, ona je skuplja od ulja“, rekao je Tasić za TV Prva, prenosi B92.Naglašava da je proces obrade hrane poput prženja najnezdraviji i da ga definitivno ne treba praktikovati svaki dan.Smatra da promene navika u ishrani nisu samo striktno vezane za dijetu i da ishrana treba da bude način života.„Mast nije štetna, ali prženje svega stalno na masti je štetno, mnogo štetnije nego na ulju. Generalno su studije pokazale da te takozvane zasićene masne kiseline koje se oslobađaju veoma štetne i tu treba biti oprezan“, objasnio je on.Tasić smatra da je holesterol kao supstanca neophodan za život, da bi funkcionisao organizam, membrane i enzimi neophodna je ipak mast.„Bez masti mi ne možemo da živimo, možda će mene osuditi sada pojedini vegani i reći da oni mogu da žive na biljkama ceo život. Činjenica je da mogu, ali su masti sastavni deo našeg organizma. Ne smemo da generalizujemo masti i ulja. Jednostavno, i jedno i drugo je dobro ako se priprema na pravi način, treba biti umeren u svemu, ne treba svaki dan jesti hranu pripremanu na masti, pogotovo u varijanti prženja“, naglasio je on.Lekar ističe da tokom prženja dolazi do resorpcije zasićenih masnih kiselina i drugih štetnih masti koje kada se nagomilaju u organizmu se ugrađuju u zid krvnog suda. Objašnjava da tada nastaje plak, koji se ugrađuje u krvne sudove mozga ili srca i raste, te da kada on pukne dolazi do šloga. Mada, po njemu, nije jedino samo mast za to kriva, već mesne prerađevine koje sadrže previše soli i drugih supstanci.
https://lat.sputnikportal.rs/20220505/svinjska-mast-postala-vruca-roba-jedan-kilogram-menja-cak-cetiri-litra-ulja--1137038783.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220404/kardiolog-otkriva-zasto-je-svinjska-mast-slicna-maslinovom-ulju-i-da-li-je-opasna-za-srce-1136139289.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/04/04/1136139235_66:0:1431:1024_1920x0_80_0_0_e06a908236402f0a67e035f2fcb16d87.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, nauka i tehnologija, nutricionisti, ishrana, magazin
društvo, nauka i tehnologija, nutricionisti, ishrana, magazin
Da li je svinjska mast zaista zdravija od ulja
Svinjska mast je postala najtraženija roba, kažu da čak jedan kilogram masti može da zameni četiri litra ulja. Mnogi veruju da je hranu zdravije pripremati na masti. Da li je to zaista tako?
Prema prof. dr Nebojši Tasiću, mast nikada nije ni izgubila na popularnosti, ali je u poslednjih 20 do 30 godina nutricionizam postao ne samo nauka već i pokret.
„Naučna i dnevna istina koju čujemo svaki dan nisu uvek iste. Naime, ovih dana se vidi u vestima da se traži ulje i sada se vidi po cenama masti, ona je skuplja od ulja“, rekao je Tasić za TV Prva,
prenosi B92.
Naglašava da je proces obrade hrane poput prženja najnezdraviji i da ga definitivno ne treba praktikovati svaki dan.
„On je štetan jer se tada oslobađaju razne supstance koje deluju kancerogeno, te supstance dovode do infarkta i šloga, pa zaista o ishrani treba da se razgovara sa lekarom“, rekao je on.
Smatra da promene navika u ishrani nisu samo striktno vezane za dijetu i da ishrana treba da bude način života.
„Mast nije štetna, ali prženje svega stalno na masti je štetno, mnogo štetnije nego na ulju. Generalno su studije pokazale da te takozvane zasićene masne kiseline koje se oslobađaju veoma štetne i tu treba biti oprezan“, objasnio je on.
Tasić smatra da je holesterol kao supstanca neophodan za život, da bi funkcionisao organizam, membrane i enzimi neophodna je ipak mast.
„Bez masti mi ne možemo da živimo, možda će mene osuditi sada pojedini vegani i reći da oni mogu da žive na biljkama ceo život. Činjenica je da mogu, ali su masti sastavni deo našeg organizma. Ne smemo da generalizujemo masti i ulja. Jednostavno, i jedno i drugo je dobro ako se priprema na pravi način, treba biti umeren u svemu, ne treba svaki dan jesti hranu pripremanu na masti, pogotovo u varijanti prženja“, naglasio je on.
Lekar ističe da tokom prženja dolazi do resorpcije zasićenih masnih kiselina i drugih štetnih masti koje kada se nagomilaju u organizmu se ugrađuju u zid krvnog suda. Objašnjava da tada nastaje plak, koji se ugrađuje u krvne sudove mozga ili srca i raste, te da kada on pukne dolazi do šloga. Mada, po njemu, nije jedino samo mast za to kriva, već mesne prerađevine koje sadrže previše soli i drugih supstanci.