- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kardiolog otkriva: Zašto je svinjska mast slična maslinovom ulju i da li je opasna za srce

Svinjska mast - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Pratite nas
Svinjska mast i slanina dugo su važile za „zabranjene“ namirnice kada su u pitanju ljudi sa srčanim problemima. Međutim, stručnjaci sada imaju drugačije mišljenje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Svinjska mast ima jednaku kalorijsku vrednost kao maslinovo ulje, kaže dr Nenad Lakušić, internista kardiolog iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u Hrvatskoj.
„Svinjska mast je masnoća dobijena topljenjem svežeg, čistog masnog tkiva zdravih svinja. Najbolja mast je ona koja je minimalno obrađena, iz područja svinjskog trbuha ili leđa. Svinjska mast sadrži zasićene masnoće i holesterol, ali ne sadrži vrlo opasne transmasne kiseline pa se danas više ne smatra opasnom za zdravlje, naravno ako se konzumira u umerenim količinama“, objašnjava Lakušić.
Kako dodaje, svinjska mast ima oko 40 odsto zasićenih masti, a ostalo su mononezasićene ili polinezasićene masti.
„Poznato je da nezasićene masne kiseline deluju povoljno na organizam, smanjuju nivo holesterola u krvi i rizik za komplikacije kod bolesti srca i krvnih sudova. Slanina se većinom ne konzumira svaki dan, tako da se samo uslovno smatra nezdravom, odnosno nezdrava može biti samo njena količina. Okvirna dnevna neškodljiva količina za konzumaciju je 30 grama ili jedna šnita slanine“, kaže Lakušić, piše „Glorija“.
Svinjska mast - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
DRUŠTVO
Svinjska mast je bolja od lososa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala