https://lat.sputnikportal.rs/20211017/svinjska-mast-je-bolja-od-lososa-1130742042.html
Svinjska mast je bolja od lososa
Svinjska mast je bolja od lososa
Sputnik Srbija
Ni stariji se više ne sećaju i ne znaju da objasne kada su sa masti prešli na ulje. Odolevaju jedino vanilice koje nisu dobre sa zejtinom. Da li je mast zdrava... 17.10.2021, Sputnik Srbija
2021-10-17T14:35+0200
2021-10-17T14:35+0200
2021-10-17T14:35+0200
društvo
ishrana
srbija – društvo
društvo
svinjska mast
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/05/10/1125375536_0:0:1230:693_1920x0_80_0_0_45900a4ca2339a55096d86d8e617c618.jpg
Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, ističe da se nekada koristila samo mast, a kasnije je industrija donela upotrebu različitih ulja na tržištu. Isto tako je tehnički ženama olakšavala pripremanje obroka.„Mislim da je to bio model manipulacije. Masti su jako zdrave, pojedine masne kiseline masti imaju antiinfektivno dejstvo. One se privijaju i na rane", rekao je Perišić za javni servis.Kako je istakla dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane, sredinom osamdesetih godina krenula je kampanja protiv masti, ali ljudi u svetu i dalje umiru od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, što znači da nije poenta u mastima. Kada se pogleda sastav masti na sobnoj temperaturi, one su polužitke, sadrže neke nezasićene masne kiseline. Oko 48 odsto sadržaja su nezasićene masne kiseline iste one koje sadrži i maslinovo ulje. Takođe sadrže i 11 odsto polinezasićenih masnih kiselina u kombinaciji omega tri i omega šest masnih kiselina.„Zasićene masne kiseline su neophodne u našoj ishrani zbog centralnog nervnog sistema i ćelijskih membrana. Masti imaju tačku dimljenja na 190 stepeni Celzijusa, a ulja na 270 stepeni. Masti na toploti ne stvaraju slobodne radikale i trans masne kiseline. Svinjska mast sadrži i ogromnu količinu vitamina De, ako se svinja hrani napolju, pa tako jedna kašika svinjske masti sadrži 1.000 internacionalnih jedinica vitamina De", rekla je Stankovićeva.„Vitamin De je antiinfektivni i antiautoimuni vitamin. On se nalazi u svim suplementima koje koristim u lečenju svojih pacijenata. Svinjska mast je zdrava i neophodna u ishrani, bolja je od lososa", zaključio je Perišić.
https://lat.sputnikportal.rs/20210516/sta-je-zapravo-istina-o-mitu-o-cetiri-bele-smrti---otkriva-srpski-profesor-1125375652.html
https://lat.sputnikportal.rs/20201108/ruski-doktor-otkrio-kako-poboljsati-imunitet-tokom-zime--1123739310.html
https://lat.sputnikportal.rs/20170826/10-mitova-zdravlje-1112388115.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/05/10/1125375536_30:0:1230:900_1920x0_80_0_0_0bfc66ebc43f9ae77f871b832313f7c3.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
ishrana, srbija – društvo, društvo, svinjska mast
ishrana, srbija – društvo, društvo, svinjska mast
Svinjska mast je bolja od lososa
Ni stariji se više ne sećaju i ne znaju da objasne kada su sa masti prešli na ulje. Odolevaju jedino vanilice koje nisu dobre sa zejtinom. Da li je mast zdrava i jeftinija? Da li se svinjske masti razlikuju i da li organizam treba postepeno navikavati na mast, ako je do sada nismo koristili?
Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, ističe da se nekada koristila samo mast, a kasnije je industrija donela upotrebu različitih ulja na tržištu. Isto tako je tehnički ženama olakšavala pripremanje obroka.
„Mislim da je to bio model manipulacije. Masti su jako zdrave, pojedine masne kiseline masti imaju antiinfektivno dejstvo. One se privijaju i na rane",
rekao je Perišić za javni servis.Kako je istakla dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane, sredinom osamdesetih godina krenula je kampanja protiv masti, ali ljudi u svetu i dalje umiru od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, što znači da nije poenta u mastima. Kada se pogleda sastav masti na sobnoj temperaturi, one su polužitke, sadrže neke nezasićene masne kiseline. Oko 48 odsto sadržaja su nezasićene masne kiseline iste one koje sadrži i maslinovo ulje. Takođe sadrže i 11 odsto polinezasićenih masnih kiselina u kombinaciji omega tri i omega šest masnih kiselina.
„Zasićene masne kiseline su neophodne u našoj ishrani zbog centralnog nervnog sistema i ćelijskih membrana. Masti imaju tačku dimljenja na 190 stepeni Celzijusa, a ulja na 270 stepeni. Masti na toploti ne stvaraju slobodne radikale i trans masne kiseline. Svinjska mast sadrži i ogromnu količinu vitamina De, ako se svinja hrani napolju, pa tako jedna kašika svinjske masti sadrži 1.000 internacionalnih jedinica vitamina De", rekla je Stankovićeva.
„Vitamin De je antiinfektivni i antiautoimuni vitamin. On se nalazi u svim suplementima koje koristim u lečenju svojih pacijenata. Svinjska mast je zdrava i neophodna u ishrani, bolja je od lososa", zaključio je Perišić.