- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington će pružiti Švedskoj bezbednosne garancije dok ne uđe u NATO

© Sputnik / Lola Đorđević Zastava Švedske
Zastava Švedske - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države spremne su da pruže Švedskoj bezbednosne garancije u periodu razmatranja njenog zahteva za članstvo u NATO, ako se zahtev podnese, izjavila je švedska ministarka spoljnih poslova An Linde.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Nakon razgovora sa Entonijem Blinkenom i senatorima koji su odgovorni za ova pitanja, mogu da kažem da su SAD veoma zainteresovane za ulazak Švedske i Finske u NATO. Neću da ulazim u detalje, ali postoji spremnost da se pruže različite vrste bezbednosnih garancija“, kazala je Linde za švedsku televiziju SVT u Vašingtonu nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Garancije podrazumevaju da ukoliko Rusija „preduzme bilo kakve akcije protiv Švedske kojima joj preti“, SAD ih neće ostaviti bez odgovora, kazala je ministarka, istakavši da „to nisu konkretne bezbednosne garancije koje dobijaju samo punopravne članica NATO-a“.
„Vidimo da Ukrajina, koja nije članica NATO-a, nema konkretne garancije bezbednosti. Ona dobija drugu vrstu podrške. Naravno, ne možemo se upoređivati sa Ukrajinom, to je potpuno druga situacija“, kazala je ona.
U saopštenju Stejt departmenta, objavljenom nakon sastanka Blinkena i švedske ministarke, navodi se da je američki državni sekretar potvrdio posvećenost Vašingtona politici NATO-a o prijemu novih članica, ali se garancije bezbednosti ne spominju.
Kako su mediji pisali, očekuje se da će Švedska i Finska već ovog meseca doneti odluku da li će podneti zahtev za ulazak u NATO.
Ranije su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije izjavili, da Švedska i Finska moraju da shvate kakve će biti posledice njihovog mogućeg stupanja u NATO po bilateralne odnose sa Rusijom, kao i kako će se to odraziti na evropski sistem bezbednosti.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
SVET
Stoltenberg: Švedska i Finska ako žele mogu brzo u NATO
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
RUSIJA
Zaharova: Upozorili smo Švedsku i Finsku na posledice ulaska u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala