- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Iznenadna provera beloruskih snaga za reagovanje povezana s delovanjem NATO-a

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
Pratite nas
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u intervjuu za „Asošijeted pres“ da je iznenadna provera snaga za reagovanje u Belorusiji povezana sa delovanjem NATO-a, a ne specijalnom operacijom Rusije u Ukrajini, On je dodao da Kijev ne želi da sukob okonča diplomatskim putem, a ni Zapad ne želi da se on brzo okonča.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako je 4. maja saopštilo Ministarstvo odbrane Belorusije, u beloruskoj vojsci počela je iznenadna provera snaga za reagovanje. Kako je precizirano, „cilj provere je procena spremnosti i sposobnosti vojske za operativno reagovanje na moguću pojavu kriznih situacija“.

„To nije toliko povezano sa specijalnom operacijom u Ukrajini, koliko sa dejstvom vaših oružanih snaga, NATO bloka (posebno u Poljskoj i baltičkim državama) i zaoštravanjem situacije oko Belorusije. U poslednje vreme atmosfera je, rekao bih, još više eskalirala. I, naravno, Oružane snage, kažem vam otvoreno, prinuđene su da na to reaguju“, ocenio je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, Minsk je video da, između ostalih, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i uopšte članice Alijanse, prebacuju vojsku u blizini beloruske granice.
„Pre nekoliko godina bilo ih je 3 hiljade, a sada 32 hiljade. Zbog toga ne možemo da ne ragujemo“, naglasio je on.

Ukrajina ne želi da sukob okonča diplomatskim putem, a ni Zapad ne želi da se on brzo završi

Kada je u pitanju sukob u Ukrajini, Lukašenko smatra da tamošnje vlasti ne žele da trenutni sukob okončaju diplomatskim putem.
Prema njegovim rečima, skoro je pitanje Donjecka i Luganska razmatrano u razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je detaljno ispričao o relevantnim predlozima koji su predati Kijevu.
„Odgovora nema. Pa, da li ukrajinske vlasti žele da prekinu rat diplomatskim putem? Znači, ne žele“, zaključio je Lukašenko.
Beloruski lider ocenio je da se sukob u Ukrajini može završiti za nedelju dana, ali da SAD i Velika Britanija nisu zainteresovane za to.
On je objasnio da Belorusija ne planira da učestvuje u specijalnoj operaciji Rusije u Ukrajini, jer ne može Rusiji da ponudi nikakvu pomoć koju ona već sama ne poseduje.

Sastanak sa Putinom ─ u najskorije vreme

Lukašenko je izjavio da će se u najskorije vreme sastati sa šefom ruske države Vladimirom Putinom.
Za vreme intervjua, američki novinar je pomenuo „zverstva Rusije u Ukrajini“, navodeći kao primer provokaciju u Buči i Marijupolju i upitao je Lukašenka da li bi mogao da prenese svom ruskom kolegi da je „vreme da to prestane“.

„Obećavam da ću preneti vaše reči ruskom predsedniku. Mi ćemo se u najskorije vreme sastati. Obećavam. Ali, želim da kažem vama i Zapadu da, pre svega, prestanete sa lažima. Uzalud navodite kao primer Buču. Mi znamo ko je organizovao tu laž“, istakao je on.

Prema Lukašenkovim rečima, „tamo je bilo uglavnom Britanaca, koji su u automobilima (čini mi se, četiri vozila je bilo, predali smo brojeve tablica Rusima) stigli iz Lavova, obavili snimanje u Buči i zatim to objavili“.
On je naglasio da mu nije prvi put da se suočava sa takvim provokacijama, naročito nakon događaja 2020. godine.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ranije su ukrajinske vlasti i mediji objavili video snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „leševi“ navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pali pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može se videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega.
Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u naselju Buča u Kijevskoj oblasti, nazvavši fotografije i video-snimke iz Buče još jednim izrežiranim događajem kijevskog režima za zapadne medije.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
RUSIJA
Lukašenko: Cilj SAD da se obračunaju sa Rusijom i Kinom
 Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
RUSIJA
Lukašenko: Zapad može mirno da spava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala