Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Beograd i Priština pred novom rundom – čekaju se i Amerikanci

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastave EU, Nemačke i Srbije
Zastave EU, Nemačke i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2022
Pratite nas
Iako je očigledno da Nemačka ima nameru da bude uključena u pregovarački proces Beograda i Prištine, ključ epiloga dijaloga dve strane je kod Amerikanaca, uveren je Zoran Milivojević, diplomata u penziji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Pregovarači Beograda i Prištine će se ponovo sastati 13. maja, potvrđeno je posle susreta Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića tokom posete Nemačkoj što je „blagoslovio“ i Miroslav Lajčak, evropski izaslanik za dijalog, kao i nemački kancelar Olaf Šolc.

Epilog dijaloga je i dalje u Vašingtonu

Zoran Milivojević podseća da je taj termin dogovoren još tokom nedavnog susreta dve strane kada se vodio pregovor o tablicama.
„Posle ovoga u Nemačkoj sasvim je sigurno da će se osim toga razgovarati i o drugim problemima kao što je sloboda kretanja i međusobno priznanje diploma,“ uveren je Milivojević.
Međutim, kako kaže, to ne znači da će se razgovarati o suštini već opet o tehničkim stvarima.
„Što se tiče suštinskog dijaloga, tu nema ničega novog. Kurti je ostao na svojim pozicijama, insistira da se razgovara sa pozicija Kosova kao priznate države, dakle o sporazumu dve države, a to je za srpsku stranu neprihvatljivo i tu ostaje status kvo ante (stanje kao pre)“, kaže Milivojević.

Kurtiju niko ne prigovara zbog stava

Sve ovo nas, napominje naš sagovornik, navodi na zaključak da ipak tu nema mogućnosti da se dijalog suštinski nastavi bez Amerikanaca.
„Srbija ostaje na poziciji implementaciji Briselskog sporazuma i formiranju ZSO i u tom smislu smo ponovo od Nemaca čuli da sve što je dogovoreno treba da se primeni ali to smo i ranije već slušali od njih, pa se ništa nije dešavalo. Ono to je suštinski važno za dijalog – da li je on deblokiran ili ne, i da li će ga biti o suštinskim pitanjima je, nažalost, u rukama prištinske stran. Jer dok oni ne promene stav i ne odustanu od maksimalističkih zahteva nećemo imati suštinski dijalog“, veruje Milivojević.

Nemačka namerava da afirmiše poziciju EU

Kad je reč o prostoru za napredak u dijalogu Milivojević smatra da tu nema ničeg novog osim što zapaža da Nemačka namerava da promeni neke stvari.
„Sastanci u Nemačkoj u sredu pokazatelj su da Nemačka namerava da se od sada više aktivira na ovom pitanju ali da pokaže da su oni i dalje ključna zemlja u Evropskoj uniji. Nemačka je pokazala da ima i svoje interese u ovome ali da ima nameru i želju da afirmiše i poziciju EU“, ističe Milivojević.
Ta činjenica se, kaže on, pored ostalog ogleda i u tome što je u Berlinu juče bio i Miroslav Lajčak jer je potrebno da mu se da vetra u leđa, s obzirom da je on u ovom procesu predstavnik EU kojem u avgustu ističe mandat a za dve godine sa pozicije glavnog pregovarača u ovom dijalogu nije postigao nikakav rezultat.
„Dakle, ne radi se o tome da on nema rezultat nego da ga nema EU jer ona ga je postavila na tu poziciju,“ napominje Milivojević.
On na kraju napominje da je susretima u Berlinu potvrđen autoritet Nemačke ali da ključnog proboja u ovom dijalogu nema jer Kurti nije odustao od svoje platforme a Amerika bar za sad ćuti o tome.
Policija samoproglašene države Kosovo, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
SRBIJA
Napad na Srbe kod Gračaničkog jezera: Prolazili su pored nas na motorima, a onda zapucali
Kosovska policija u blizini Jarinja - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
SRBIJA
Priština pokušava da izazove incident da bi etnički očistila Kosovo od Srba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala